tisdag 12 februari 2008

Freden som utplånar Israel

Biskop Munib Younan har inbjudits till Sverige, Västerås stift och biskopsmöte i Mora, för att tala om "Fred i Mellanöstern och världen".
Med anledning av besöket har Sven Reichmann skrivit en artikel "Freden som utplånar Israel".
Efter att ha läst bl.a. Younans bok konstaterar Reichmann att det är vad Younans fredsplan skulle betyda, en utplåning av den judiska staten.

Citat av Reichmann:
"När det gäller freden propagerar Younan med en sorts läpparnas proklamation för en tvåstatslösning som är tämligen lik den som erbjöds Arafat i Camp David och som denne då sade nej till. Dock finns det ett viktigt förtydligande i Younans fredsförslag, ett som man egentligen aldrig kom till skott med i Camp David nämligen de så kallade flyktingarna, en folkgrupp som nu med tredje generationen inräknad lär uppgå till mellan 3 och 4 millioner. Dessa skall enligt Younan ha full rätt att återvända.
Detta betyder att Younan i praktiken inte förespråkar den tvåstatslösning som han påstår att han vill se. Med arabisk folkmajoritet i nuvarande Israel torde varje tanke på ett separat Israel vara ett minne blott.
Younan eftersträvar alltså ett utplånande av Israel som judisk nation. Detta måste påpekas eftersom budskapet lindas in i långa och bitvis goda predikningar om kristen försoning vilket gör det aningen svårt att se vad det egentligen är som han strävar efter."

"Younan agerar som om Hamas och Hizbollah inte existerade. Så länge han inte också uttryckligen vänder sig till dessa med sitt tal om försoning blir det hela tyvärr bara ett spel för gallerierna, välment eller ej."

Fred i Mellanösterns hemsida

Inga kommentarer: