måndag 23 februari 2009

Amnesty International-Gazakriget

Amnesty International är en organisation som respekteras för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Den senaste rapporten om Gazakriget väcker med sitt ordval förvåning.
Amnesty verkar jämställa en terroristorganisation som Hamas med den demokratiska staten Israel. Båda anklagas för brott mot internationella lagar, båda sägs ha attackerat civila och Amnesty kräver att vapenleveranser till båda skall stoppas.
När Amnesty inte ser skillnaden på Hamas medvetna angrepp på civila och Israels försvar av sina egna medborgare och försök att undvika civlia offer är det illa.
När Amnesty uppmanar till stopp för vapenleveranser till Israel är det inte bara illa, de öppnar dörren för folkmord på judarna.
Detta har en lång historisk tradition i Europa: Judarna skall inte försvara sig. De skall kunna fördrivas, dödas, eller lastas in i boskapsvagnar för att användas som arbetskraft, allt efter behov.

Under ett krig när snabba beslut måste tas sker naturligtvis misstag och felbedömningar, ingen är perfekt. Den israeliska arméns agerande i Gaza tål ändå väl en jämförelse med vilken annan konflikt som helst. Här nedanför en förkortning av Operation Cast Lead and International Law en text som behandlar internationell lag och konflikten i Gaza.

Den första israeliska journalisten som fick följa med trupperna i Gaza skriver en intressant artikel som kan läsas här: A day with our troops in Gaza


Self Defense against Urban Guerrillas

Internationell lag och FN stadgan ger stater rätt att använda vapenmakt för att försvara sig mot en attack. Detta gäller även vid en attack från irreguljära trupper (t.ex. terrorister). FN:s säkerhetsråd bekräftade detta efter attacken mot NY 9.11.




Proportionality in the Use of Force?

Svaret måste stå i förhållande till angreppet. En liten gränsincident ger inte automatiskt rätt till att starta ett fullskaligt krig. Däremot är fortgående raketbekjutning (från Gaza flera tusen raketer) fullt tillräcklig orsak för en väpnad motattack.

När parterna väl är inne i en väpnad konflikt är frågan om proprtionalitet inte mera relevant.Då är tanken naturligtvis att man skall använda sin styrka till att övervinna fienden. (Den som har bättre och effektivare vapen får självklart använda dem)

Application of Laws of War to an Asymmetrical Conflict

Den internationella lagstiftningen förutsätter att båda parterna följer lagen.När det gäller Gazakonflikten står det klart att Hamas medvetet bryter mot internationell lag.Raketbeskjutning av civila städer, avskjutningsramper mitt bland civilbefolkningen, vapenlager i civila byggnader är exempel på detta.Trots detta såg sig den israeliska sidan bunden av lagen och förökte tillämpa den.

Civilian Casualties

När strider pågår i bebyggda områden går det inte att undvika civila offer. Internationell lag säger att ifall civila finns i närheten av militära mål måste åtgärder vidtas för att minimera civila offer.

Israel varnade upprepade gånger civilbefolkningen så att de kunde fly innan attackerna satte igång. Det finns inte exempel på att någon armé någonsin skulle ha vidtagit mer omfattande åtgärder för att varna civilbefolkningen än vad Israel gjorde i Gaza kriget. Det finns inte heller exempel på liknande krigsituationer där de civila dödsoffrens antal procentuellt sett skulle ha varit lägre än i Gaza.

Civilian Targets

När en civil byggand (t.ex. en kyrka eller moske) används för militära ändamål som att lagra vapen och ammunition blir byggnaden ett legitimt militärt mål.

Phosphorous Shells

Fosforgranater hör till standardutrustningen i alla arméer, inklusive NATO.Det är inte olagligt att använda dem.

Supplies to the Civilian Population in Gaza

Modern lagstiftning förbjuder att man som krigshandling försöker svälta ihjäl civlbefolkningen. När det gäller Gazakriget så tillät Israel till och med mitt under brinnande krig att förnödenheter fördes in till befolkningen. Israel utlyste också ensidigt en tretimmars vapenvila varje dag för att underlätta situatioinen för civilbefolkningen.

Iranian Responsibility

Den stat som säljer vapen är normalt inte ansvarig för hur de används. Iran har försett Hamas med vapen och militär skolning väl medveten om att vapnen kommer att användas mot civila. Därför är det möjligt att Iran kunde ställas till svars för Hamas agerande.

Inga kommentarer: