fredag 18 september 2009

Gott Nytt År!

I kväll inleds det judiska nyårsfirandet, Rosh Hashana eller En Dag Med Basunklang som vi kan läsa om i 4 Mos.23:23.
Liksom sjunde dagen i Bibeln är en högtid och vilodag är den sjunde månaden en högtidsmånad.
Rosh Hashana följs av Yom Kippur (Försoningsdagen) och sedan kommer den veckolånga Lövhyddohögtiden, Suckot.
Under Rosh Hashana fokuserar man på Gud som domare. Det kommer en dag när Gud skall döma världen därför är denna tid en tid av ånger och bättring, man ber om förlåtelse och förlåter.

"Judisk tradition uppmanar den som blivit förorättad att förlåta och inte att fortsätta att påminna sin motpart om hans synder. På frågan"Vems synder förlåter Gud?" svarar man "Dens som själv förlåter". Den som efter upprepad bön om förlåtelse vägrar förlåta betraktas som syndare." (Illman: Judendomen i ljuset av dess högtider)

Som jämförelse:
Jesus lärde sin lärjungar att be: "Förlåt oss våra skulder så som också vi förlåter dem oss skyldiga äro."

Matt.5.23
Jesus: "Därför, om du bär fram din gåva till altaret och där kommer ihåg att din broder har något emot dig, så lämna din gåva framför altaret och gå först och försona dig med din broder, och kom sedan och bär fram din gåva. Var angelägen om att göra upp med din motpart när du är med honom på vägen..."

Tre böcker öppnas på Rosh Hashana
Man tänker sig att tre böcker öppnas på Rosh Hashana, Livets bok för de rättfärdiga, Dödens bok för de helt onda och en bok för dem mitt i mellan, vars öde avgörs på försoningsdagen.
Nyårshälsningen lyder därför: "Må ni bli uppskrivna för ett gott år!"
Här är det gott att påminnas om Jesu ord till sina lärjungar:
"Men gläd er inte så mycket över att andarna lyder er, som över att era namn är skrivna i himlen.” (Luk.10:20)

Gott Nytt År, Shana Tova!
Må ni bli uppskrivna för ett gott år!
Daniel

Från israeliska ambassadens hemsida, Stockholm:
Det judiska nyåret - Rosh Hashana
Rosh Hashana markerar början av det judiska året. Dess ursprung är bibliskt (Lev. 23:23-25): ”ett heligt tillfälle som firas med höga signaler [från shofaren, baggens horn]”. Termen Rosh Hashanah; “början av året”, är rabbinsk, liksom helgdagens avskräckande teman; ångerfullhet, förberedelse inför den Gudomliga domedagen och böner för ett fruktbart år. Den två dagar långa helgdagen infaller den 1-2 Tishrei enligt den judiska kalendern, vilket för det mesta blir under september enligt den gregorianska kalendern, och börjar vid solnedgången den föregående kvällen, såsom alla judiska högtider. Bland Rosh Hashanas viktigare seder finns ljudandet av shofaren mitt under den långa gudstjänsten i synagogan som fokuserar på helgdagens teman, liksom en finare måltid i hemmet för att inviga det nya året. Gudstjänstordningen överskrids av böner av ånger.
I många avseenden börjar Israel året med Rosh Hashana. Regeringskorrespondens, tidningar och de flesta mediesändningar visar först det ”judiska datumet”. Man hälsar och skickar nyårshälsningar och lyckönskningar inför det nya året innan Rosh Hashana.

Inga kommentarer: