söndag 12 januari 2014

Lejonet Ariel Sharon död

Sharon fick en gång i en TV-intervju frågan vilket djur han ville vara - "lejon" svarade Sharon leende.
Det är också vad Sharons hebreiska smeknamn betyder.
 Det fanns mycket i Ariel Sharons karaktär som påminner om ett lejon. Han hade väldigt stark vilja och han gick sin egen väg. Hela sitt liv arbetade han för att bygga upp Israel och för att skydda det från fiender.
Han gjord misstag och blev åsidosatt men han återvände alltid med nya krafter och idéer.
Media i Finland (och antagligen i Sverige också ) väljer att beskriva Sharon i negativa ordalag. Han var en man med fel och brister men en betydligt bättre man än vad många försöker få oss att tro.
Många är det ändå som erkänner att han var en av Israels stora ledare som funnits med under Israels hela självständighet.
Han var en hjälte i armén även om han gav  sina överordnade gråa hår, och en överlevare inom politiken.
Privat fick han gå genom svåra prövningar. Hans första hustru dog i en bilolycka och Ariel blev ensam med deras 5-åriga son Gur. Några år senare dog den då tioåriga Gur i en skjutvapenolycka.
I en intervju 2001 sade Sharon att det ännu fanns en sak han ville göra. Han ville nå en politisk överenskommelse som skulle skapa fred med palestinierna och den arabiska världen. Därefter skulle han dra sig tillbaka till sitt jordbruk.
Det var höga mål som han inte fick se gå i fullbordan och som gjorde att han kanske  trodde och hoppades lite för mycket på de palestinska ledarnas fredsvilja.
Sharons begravning hålls på måndag.Ett tjugotal stater sänder sina representanter till begravningen.USA:s  vicepresident leder en delegation från USA.

Här kan man läsa om Ariel Sharons liv:

Sharon: The life of a lion 

 

Netanyahu: Sharon will go down as one of Israel's most prominent leaders, courageous commanders 

Representatives from 20 states to attend Sharon funeral

 

Inga kommentarer: