måndag 26 maj 2014

Påven besöker Israel och de palestinska områdena

I går besökte påven Betlehem och träffade palestinska ledare, idag besöker han bland annat Yad Vashem och Tempelberget och träffar israeliska ledare.
Det skulle vara roligt om påven, som av många betraktas som kristenhetens ledare, skulle uttala sig i enlighet med Bibelns löften till det judiska folket när han besöker området men tyvärr uttalar han sig som vilken politisk ledare som helst.

Enligt den palestinska nyhetsbyrån Ma'an News Agency uttalade sig påven om palestiniernas ledare Mahmoud Abbas såhär: "Herr president, du är känd som en fredens man och en fredsmäklare."
Det är säkert bra att vara artig, men hur långt får man sträcka sig innan det blir fråga om ren lögn? Abbas är definitivt ingen fredens man. Han är ledare för PLO och Fatah och båda dessa organisationer borde betraktas som terroristorganisationer om man utgår från vad som sägs i deras stadgar. Några fredsorganisationer är de åtminstone inte.

Påven gjorde också i går ett "oplanerat" stopp vid säkerhetsbarriären utanför Betlehem för att be. På platsen är barriären en mur och muren "råkade" ha en text (på engelska) som jämför Betlehem med gettot i  Warszawa och ordet "Apartheid Wall", vilket syns på alla foton som sprids runt världen.
(Enligt allmänt accepterade normer är det fråga om anti-semitism när man jämför Israel med Nazi-Tyskland.)

Påven försäkrade  att det råder goda relationer mellan Vatikanen och den "palestinska staten". Problemet med uttalandet är att den palestinska staten ännu inte existerar.

I Israel talade påven mot alla former av anti-semitism och jämförde vid besöket vid Yad Vashem Förintelsen med avgudadyrkan.

Påven träffade även i dag Stormuftin i Jerusalem, Sheikh Muhammad Hussein. Muftin är känd för sina anti-semitiska uttalanden och man får hoppas att påven inte bara håller sig till artigheter.Det skulle vara viktigt att fördöma antisemitism också när man talar till andra än judar.

The Pope, Palestine and the Holocaust




Pope chooses to pray in front of large graffiti comparing Bethlehem to the Warsaw Ghetto - See more at: http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/001453.html#sthash.L54rlAdr.dpuf
THE POPE, PALESTINE AND THE HOLOCAUST

Inga kommentarer: