måndag 3 april 2017

YLE om skotten i Hebron (fallet Elor Azaria)


Inkommande torsdag kommer YLE:s Ulkolinja att visa en dokumentärfilm från Hebron kallad: Laukaus Hebronissa (Skotten i Hebron). Vesa Toijonen och Ivar Heinmaa har gjort filmen.

I presentationen av filmen berättas det att den israeliska soldaten Elor Azaria för ett år sedan sköt en skadad palestinsk man i huvudet och mannen, Abdel Fattah al-Sharif dog.
Soldaten Azaria dömdes till fängelse i 18 månader för dråp.

Jag antar att 99 % av finländarna inte har någon kunskap om fallet Azaria och händelserna i Hebron. Därför anser jag att det är helt ansvarslöst av Vesa Toijonen att inte med ett ord nämna i vilket sammanhang dråpet skedde.
Azaria gick inte omkring på gatan och sköt oskyldiga skadade personer. Mannen som Azaria sköt hade just tillsammans med en annan man utfört en terrorattack och knivhuggit en soldat.
Båda angriparna sköts men al-Sharif var bara skadad när Azaria gjorde en medveten eller omedveten felbedömning och sköt honom till döds.
Domstolen har konstaterat att det var fråga om dråp och att handlingen stred mot arméns etiska regler.
Fallet har väckt starka känslor och delat det israeliska samhället.
Vesa Toijonen väljer att presentera händelsen utan att nämna att offret var en terrorist. Man kan fråga sig varför han väljer att utelämna detta. Resultatet blir i alla fall att den israeliska soldaten  och kanske också armén i stort framställs i en sämre dager för läsarna.
Saken blir inte bättre av att Toijonen nämner att även andra palestinier har dödats av israeler, utan att igen med ett ord nämna om de många terrorattacker som palestinierna utfört i Hebron och att de dödade vanligtvis dödats efter att de utfört terrorattacker.

Presentationen av filmen visar i vilken anda den är gjord och jag kommer nog inte att se den.Fallet Azaria har jag kunnat läsa om i de israeliska tidningarna det senaste året.

En intressant sak att utreda skulle vara om andra arméer i världen har dömt sina soldater för att de dödat terrorister och om YLE satsat resurser på att dokumentera händelserna.


Soldier Elor Azaria given 18 months in jail for killing wounded stabber

Ulkolinja: Laukaus Hebronissa
"Israelissa käytiin poikkeuksellinen oikeudenkäynti, kun Israelin armeijan sotilas, lääkintäkersantti Elor Azariaa syytettiin palestiinalaismiehen taposta. Hebronissa 24. maaliskuuta 2016 Elor Azaria ampui maassa haavoittuneena makaavaa palestiinalaismiestä lähietäisyydeltä päähän. Mies, Abdel Fattah al-Sharif, kuoli."

Inga kommentarer: