söndag 30 december 2018

Parlamentsval i Israel i april

Det blir parlamentsval i Israel den 9 april.
Det politiska spelet i Israel är inte lätt att greppa.Bara några veckor efter att premiärminister Netanyahu gjort sitt yttersta för att rädda regeringen och undvika nyval ansåg han för några dagar sen att det är dags att upplösa Knesset och gå till nyval. Valdagen blir den 9 april.

Ett annat märkligt drag, åtminstone för oss nordbor, är att partifloran ändras så drastiskt inför varje val. Lite får man det intrycket att många politiker är mer intresserade av att vinna ett val än att sätta upp långsiktiga mål och arbeta för dem.

Ett överraskande drag har Naftali Bennett, ledaren för högerpartiet Jewish Home gjort. Naftali Bennett och  Ayelet Shaked, båda ministrar i den sittande regeringen har hoppat av från sitt gamla parti och bildat ett nytt parti "New Right".

Tidigare stabschefen för IDF, Benny Gantz, har grundat ett nytt parti, Israel Resilience, som betraktas som ett centerparti.

Orly Levy-Abekasis tidigare medlem i Yisrael Beyetenu har grundat ett eget parti som heter Gesher.

Ett parti som kallas “The Protest Movement Leads the Country” har också bildats och leds av Eldad Yaniv. Som namnet säger är det kanske närmast ett protestparti.

Likud ledd av Netanyahu anses för tillfället vara en klar favorit inför valet medan Zionist Union med arbetarpartiet verkar gå starkt bakåt.

Mycket kan ändå hända på tre månader och det är oklart hur korruptionsanklagelserna mot Netanyahu och en eventuell rättegång inverkar på valresultatet.

Early elections called for April 9 as coalition agrees to dissolve Knesset

Bennett, Shaked may have planned split from Jewish Home for months

Anti-corruption protest leader forms new party ahead of elections

Inga kommentarer: