måndag 21 januari 2019

Krig mellan Israel och Iran?

Irans politiska och militära ledare har under många år klargjort att Irans målsättning är att utplåna den judiska staten Israel.
Dessa hot har följts upp av både ekonomiskt och militärt stöd till olika terrororganisationer med samma målsättning.
Hamas och Islamsk Jihad som främst finns i Gaza men också på västbanken hör till dessa organisationer. Men störst,viktigast och mäktigast av de terrorgrupper som Iran stöder är Hizbollah i Libanon. Hizbollah uppges tack vare Iran ha en vapenarsenal som överträffar flera staters arméer och den är starkare och bättre rustad än Libanons armé. Hizbollah är också den grupp som mer eller mindre direkt tar order från Iran.
Fram till de senaste åren har Iran fört sitt krig mot Israel främst via de ovannämnda terroristgrupperna. Detta har nu förändrats. Inbördeskriget i Syrien gav Iran möjlighet att förflytta både manskap och vapen till Syrien, vilket betyder att idag finns iranska trupper i närheten av Israels gräns.
Som jag redan nämnde, Irans målsättning är klar, Israel skall utplånas. Det betyder att Israel måste vidta åtgärder för att förhindra Iran. Israel har under årens lopp främst riktat in sig på att förhindra att allt för avancerade vapen skall hamna i händerna på Hizbollah. Viktiga vapentransporter och vapenlager har bombats i Syrien innan vapnen nått fram till Hizbollah. Det är vad man allmänt känner till, vad som gjorts i hemlighet vet vi naturligtvis inte.
Situationen har nu förändrats. Idag handlar det om en direkt konfrontation (krig?) mellan Israel och Iran.
I går sköt iranska trupper i Syrien en missil mot berget Hermon i Israel som var full av  skidturister. Israel sköt ner missilen och svarade på attacken med att senare bomba flera mål som tillhör Iran i Syrien. Elva personer uppges ha dött i bombningarna, både syriska soldater och iranska/shia soldater.Det rapporteras också att Israel tidigare på dagen utfört en bombning av mål i Syrien.

Irans flygvapen chef  general Aziz Nasirzadeh uttalade sig efter bombningarna och sa att Iran är redo för det avgörande kriget mot Israel som kommer att innebära att Israel försvinner.

Har vi ett krig mellan Iran och Israel nära inpå oss eller har kriget redan startat?

IDF: Iranian troops fired missile at Israel as a warning against future attacks

IDF says it bombed Iran arms caches, intel sites, bases, and Syrian air defenses

Iranian air chief: ‘We’re ready for war that will destroy Israel’

INTELLIGENCE MINISTER: ISRAEL IS IN OPEN CONFRONTATION WITH IRAN IN SYRIA

RIVLIN: WE WILL NOT SHOW PATIENCE IN THE FACE OF ANY BREACH OF THE SECURITY OF THE CITIZENS OF ISRAEL

NETANYAHU: THOSE WHO THREATEN TO DESTROY US WILL BEAR FULL RESPONSIBILITY

Fearing Syrian border tensions could snowball, army shuts Mount Hermon ski site


Inga kommentarer: