söndag 9 juni 2019

Reaktioner på USA:s kommande fredsplan

Frankrikes utrikesminister kritiserar USA:s fredsplan för Israel och palestinierna. Planen har inte ännu offentliggjorts men utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att planen inte kommer att göra båda parterna glada eller skapa lugn i området. Han upprepade också Frankrikes motstånd mot USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.
Som kommentar kan man säga att förhandlingarna om en tvåstatslösning med början i Osloprocessen som pågått i över 20 år inte heller har gjort parterna glada eller skapat lugn i området.  Så kanske det ändå skulle vara orsak att pröva på något nytt!
French FM: Trump peace plan ‘cannot grant serenity,’ won’t satisfy both sides

Tyskland och Jordanien håller fast vid den misslyckade tvåstatslösningen som enda möjligheten att lösa konflikten. Inget nytänkande tillåts där inte.
Germany, Jordan say two states ‘only solution’ to Israeli-Palestinian conflict

Palestinska myndigheten säger att man överväger att vända sig  Internationella brottmålsdomstolen efter att USA ambassadör David Friedman sagt att Israel har rätt att annektera åtminstone en del av västbanken. Palestinierna säger att Friedmans uttalande är ologiskt och strider mot internationell lag.
Om palestinierna skulle bry sig om internationell lag kunde de läsa stadgarna för Palestina mandatet och San Remo deklarationen, båda skall betraktas som internationell lag och båda ger judarna rätt att återupprätta sin nationalstat på området mellan Medelhavet och Jordanfloden dit också västbanken hör. Friedmans uttalande är alltså varken ologiskt eller strider mot internationella avtal.
Palestinians weigh ICC complaint against US envoy for backing Israeli annexation

Inga kommentarer: