fredag 15 november 2019

Raketer och media

- Intressant att YLE i vissa fall mera håller sig till Islamsk Jihads version av vad man kommit överens om än till medlaren Egyptens.
- YLE kallar inte Islamsk Jihad för terrorister utan för en militant eller väpnad grupp.
- YLE lyfter också fram palestinska dödsoffer och skadade i rubriken (utan att klargöra att det handlar om terrorister) medan antalet raketer som avfyrats mot Israel förblir oklar.
- Att YLE använder hälsoministeriet i Gaza som källa för antalet skadade är lite märkligt eftersom alla som är lite insatta vet att uppgifterna därifrån är opålitliga (det är terrororganisationen Hamas hälsoministerium). Men bra i alla fall att man nämner varifrån uppgifterna kommer.

Tenuous calm holds after Israel-Gaza ceasefire initially broken by rocket fire

Medier: Islamiska Jihad och Israel överens om eldupphör – det efter att över 30 palestinier på Gazaremsan mist livet (YLE)
"Natten till torsdagen dödades sex medlemmar av en och samma palestinska familj i en av de israeliska flygattackerna mot Gazaremsan. Strax därefter rapporterade både israeliska medier och arabiska Al-Jazeera att Israel och Islamiska Jihad på Gazaremsan har kommit överens om eldupphör."

Israelin ja Gazan militanttien välinen tulitauko horjuu – Israel vastasi Gazasta ammuttuihin raketteihin ilmaiskulla
"Israelin ja Gazan palestiinalaisten militanttiryhmien välillä solmittu tulitauko on horjumassa. Israel on suorittanut ilmaiskun Gazaan sen jälkeen, kun Gazasta oli ammuttu torstain aikana raketteja Israelin suuntaan tulitauon oltua jo voimassa."

Lite om hur nyhetsmedia missat igen från Honest Reporting:

Reuters Tweet Ignores Terrorists, Refers Only To “Palestinians”


Inga kommentarer: