söndag 22 december 2019

ICC kommer att fortsätta undersökningar om krigsförbrytelser

Internationella brottmålsdomstolen sade i fredags att det finns skäl att fortsätta med en undersökning angående krigsförbrytelser utförda i de palestinska territorierna.
Det är främst kriget i Gaza 2014 som undersöks men åklagaren  Fatou Bensouda sade också att  Israel svar på protesterna vid Gazagränsen och den israeliska bosättningspolitiken på västbanken kan utgöra krigsförbrytelser.
Trots att Bensouda också sa att Hamas kan ha gjort sig skyldig till krigsförbrytelser när de riktade sina attacker mot civila prisar både Hamas och andra palestinska ledare beslutet.

Israel och USA har skarpt tagit avstånd från beslutet. En av de främsta orsakerna är att ICC bara har rätt att behandla frågor som lagts fram av självständiga stater. Den palestinska myndigheten som krävt en utredning är ingen självständig stat och därför hör frågan inte till ICC:s befogenheter.

Israels premiärminister Netanyahus kommentar var att detta var en mörk dag för sanning och rättvisa, ett skandalöst och grundlöst beslut. Enligt Netanyahu hade Bensouda totalt ignorerat seriösa juridiska argument som Israel presenterat.
Netanyahu uttryckte också sin förvåning över att Bensouda sa att det kunde vara en krigsförbrytelse att judar bodde i sitt hemland, i Bibelns land, i våra förfäders land.

USA utrikesminister Pompeo sa i ett uttalande att USA skarpt motsätter sig beslutet och andra åtgärder som orättvist riktar sig mot Israel.

Beslutet och reaktionerna beskriver bra den värld vi lever i i dag. ICC tar ett beslut som prisas av terrorister. Israel beklagar och fördömer beslutet och USA är den enda som ställer sig på Israel sida.
Under den senaste månaden har nästan 20 liknande resolutioner röstats igenom i FN:s generalförsamling och nästan ingen utom USA har ställt sig på Israel sida.

Krig för alltid med sig död och elände. De strider som utkämpas mellan Israel och palestinska terrorister i Gaza är inget undantag. Men samtidigt måste man konstatera att det finns knappast någon annan väpnad konflikt där någon gör lika mycket för att undvika att civila kommer till skada som Israel gör. Ändå är det Israels agerande som undersöks av ICC. När det gäller Hamas agerande behövs det ingen undersökning, att medvetet rikta sina attacker mot civila mål är ett krigsbrott. Det är vad Hamas gör.
Israel har dessutom själv undersökt de fall där man misstänkt brott och då skall ICC inte ingripa.

Vi närmar oss jul då vi firar födelsen av judarna Messias,Guds son och  världens frälsare. Då kom Messias som tjänaren som var beredd att ge sitt liv för att rädda världen, judar och hedningar.
Idag får vi hoppas på att han snart kommer tillbaka, som konungen inför vilka alla knän måste böjas. Då kommer också Israel att få den fred (shalom) som Gud så många gånger lovat att skall bli deras del.

ICC announces ‘basis’ for war crimes probe; Israel says it has no jurisdiction

Netanyahu: ICC decision to probe Israel ‘a dark day for truth and justice’

Pompeo: US ‘firmly opposes’ ICC announcement on alleged Israeli war crimes

Hamas hails ICC for readying probe of alleged war crimes by Israel — and itself

Ten things to know about the ICC’s war crimes probe against Israel

Analysis: Did Israel’s cooperation with the ICC fail? Is the game over?

ICC picks fight, Israel will fight back - analysis


Inga kommentarer: