söndag 15 oktober 2023

En vecka efter massakern

 En vecka efter massakern som  Hamas utförde i södra Israel rapporteras att dödsoffrens antal är ca 1300. Omkring 1000 av dem är civila som mördades, torterades och våldtogs. I nuläget har man kunnat bekräfta att 126 familjer har medlemmar som blivit bortrövade till Gaza. Den slutliga siffran är oklar.

USA:s försvarsminister som varit i Israel, liksom utrikesministern, konstaterade att Hamas massaker är det värsta han upplevt. Försvarsminister Austin deltog i striderna mot ISIS så han har sett en hel del tidigare.

Både USA:s president och EU:s  Ursula von der Leyen har beskrivit dådet som ren ondska.

Det finns många som hyllat Hamas och prisat och firat deras attack. Förutom många organisationer och privatpersoner har staten Iran sällat sig till den skaran. Det är i och för sig inte oväntat eftersom Iran är den stat som förser Hamas (och Islamsk Jihad och Hizbollah) med vapen och understöd. Irans olika ledare har också under många år uttryckt att målet för Iran är att utplåna Israel.

I dagsläget fortsätter raketattackerna från Gaza, om än med minskad styrka. I dag besköts bland annat Sderot i närheten av Gazagränsen. Det senaste dygnet har ännu en terrorist dödats inne på israeliskt territorium.

Beskjutningen från norr har också skett dagligen. Bakom attackerna ligger Hizbollah och palestinska grupper som Hizbollah tydligen gett tillstånd att använda områden som Hizzbollah behärskar.

Flera israeler har dött i attackerna, både soldater och civila. En civilperson nu på morgonen.

Israel har evakuerat en del av befolkning både i söder och norr. Dessutom har människor frivilligt sökt sig till vad man hoppas är tryggare områden.

 Oron är stor för att Hizzbollah kommer att ge sig in i striderna med full kraft. Hizzbollah har till sitt förfogande långt över 100.000 raketer. Dessa är avancerade missiler som kan träffa mål överallt i Israel. Om  Hizzbollah anfaller med full kraft kommer vi att få se det värsta kriget Israel någonsin upplevt. Antagligen kommer dödsoffrens antal på båda sidorna att vara långt över 10.000 (hoppas jag har fel)

För att försöka undvika ett storkrig med Hizzbollah och  Iran  har USA förflyttat två av sin hangarfartyg till östra Medelhavet. Förhoppningarna är att deras närvaro skall avhålla Hizzbollah och Iran från  att angripa Israel.

Hela samhället har påverkats av kriget. Skolorna har varit stängda och närmare 400.000 reservister har inkallats till tjänst. Vad det betyder för samhällets övriga funktioner är svårt för en utomstående att greppa.

Vad gäller omvärlden reaktioner kan man säga att de länder vars medborgare drabbades tillsammans med israeler visat sitt tydligaste stöd. Till dem hör först och främst USA men också Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Många stater kräver däremot ett omedelbart eldupphör och varnar Israel för att vidta åtgärder som skadar civila. Denna inställning har skapat situationen  vi nu lever med. Kravet på eldupphör innebär i praktiken att man är beredd göra judarna till offer för nya terrordåd. Jag ser detta som rent judehat, man ser hellre att judar dödas än att Hamas förintas. Oskyldiga drabbas i varje fall men tydligen offrar man hellre judars blod än arabers, även om det är för en god sak.

Nyhetsmedia fokuserade också de första dagarna på massakern men allt efter att tiden gått har fokus flyttats till Israels åtgärder mot Hamas. Då försvinner oftast sympatin för Israel och man ser allt ur palestiniernas synvinkel. Att det handlar om ett krig mot ondskan (Hamas), med mål att utplåna deras möjlighet att angripa Israel glöms bort. Nyhetsmedia återgår till sitt gamla koncept där palestinierna framställs som oskyldiga offer för Israels grymheter. Denna vinkling kommer antagligen att bli ännu tydligare de kommande dagarna.


Israel at war: Hezbollah fires at North, Hamas resumes Gaza rockets

Calls for violence against Jews rise by 1,200% since Hamas massacre

In coded doc, Hamas instructed terrorists to kill civilians, take captives – report

EU chief visits Kfar Azza: ‘The horror of what happened here is unspeakable’

Blinken: Photos from Hamas assault defy human comprehension

US defense secretary: This is no time for neutrality, false equivalence

“It has been a terrible week. We have seen the horrific acts of this terrorist organization. As you know, I was the one who first planned the war on ISIS. So I know ISIS very well, and it’s worse than what I’ve seen with ISIS,” 

Inga kommentarer: