torsdag 28 juni 2007

200 civila dödade av NATO trupper i år

Samtidigt som FN och många europeiska stater är snabba att anklaga Israel för överdrivet användande av våld är dessa själva inblandade i krigsoperationer i Afghanistan, där över 200 civila har dödats i år.
Det skulle höja på nyhtesmediernas anseende om de skulle rapportera lika nogrannt och kritiskt, om hur de FN sanktionerade trupperna i Afghanistan sprider död och förödelse bland civila, som man rapporterar om den israeliska arméns framfart.
De utländska (USA, NATO) styrkorna gör antagligen ett så gott jobb som det är möjligt att göra. En kritisk rapportering skulle visa för allmänheten att även med de bästa avsikterna går det inte att undvika att civila drabbas. Detta i sin tur skulle öka förståelsen för Israels svåra situation.
De utländska styrkorna i Afghanistan och Israel strider nämligen långt under liknande förhållanden. Båda möter en motståndare som i så gott som allt bryter mot de lagar som finns för krigssituationer. Talibanerna, Hamas och Hizzbollah skyddar inte civila utan gömmer sig hänsynslöst bland civila när de utför sina attacker.Vilket sedan innebär att motattackerna drabbar de civila.
Omvärlden verkar acceptera detta när det gäller Afghanistan men inte när det gäller Israel. När civila dödas i strider där Israel är inblandad blir det ett ramaskri i FN och sedan undersökningskommisioner.
Afghanistans president påstår att 90 civila dödats av de utländska styrkorna de senaste veckorna. I en enda attack för några dagar sedan dödades 10 civila. De befann sig dessutom på den pakistanska sidan av gränsen.
Jag har inte märkt någon större upprördhet över detta vare sig bland allmänheten eller i FN.
Varje dödsfall är en tragedi för de inblandade och det känns nästan motbjudande att bolla med siffror, men det är nödvändigt för att visa att den israeliska arméns handlande inte skiljer sig från det sätt FN sanktionerade arméer strider. Åtminstone inte på ett negativt sätt.

John Sifton från Human Right Watch kommentarar situationen och visar förståelse för NATO trupperna som "vidtar många förebyggande åtgärder för att förhindra civila offer". "Talibanerna bryter mot krigslagarna i nästan allt de gör" säger Sifton.
Det skulle vara på sin plats med samma tydliga definition när man bedömer situationen mellan Israel och palestinierna. Då skulle det se ut såhär: "Israel vidtar många förebyggande åtgärder för att förhindra civila offer men palestinierna bryter mot krigslagarna i nästan allt de gör."

Senaste veckas uttalande från HRW var kanske det närmaste man kan komma men då gällde det de interna palestinska striderna.
VOA News om situationen i Afghanistan

HRW rapport om de palestinska striderna

Inga kommentarer: