söndag 2 mars 2008

Gaza

Israel drog sig ut ut Gaza hösten 2005.Palestinierna fick en möjlighet att visa om de var villiga och kapabla att bygga upp ett fredligt samhälle. I stället för att bygga upp något valde ledarna terrorns väg. Civila i de israeliska gränsområdena till Gaza har utsatts för nästan daglig raketbeskjutning från Gaza. Den senaste veckan förvärrades situationen ytterligare när palestinierna började använda raketer med längre räckvidd och fick in en del träffar i storstaden Ashkelon. Det är antagligen beskjutningen av Ashkelon som tvingat Israel att med större styrkor gå in i Gaza.Israeliska soldater har redan fått sätta livet till och palestinierna har lidit stora förluster. Palestinierna angriper civila och gömmer sig bland sina egna civila och detta kommer oundvikligt att leda till att civila dödas också på den palestinska sidan.
Som vanligt reagerar FN och omvärlden snabbt när Israel fått nog av palestinska attacker och själv går till attack. Man har redan hunnit fördöma oroligheterna och på Libyens initiativ förbereds i FN:s säkerhetsråd, enligt gammalt mönster, en resolution som ensidigt fördömer Israel.
Den senaste veckan har närmare 100 palestinier fått sätta livet till, största delen av dem deltog i striderna. Som jämförelse har kan nämnas att 6.000 dödats i Afghanistan det senaste året 1.200 av dem civila. Det är NATO som är inblandad i dessa strider så det är kanske något de europeiska medierna och politikerna (och varför inte FN) kunde ta tag i, istället för att klaga på Israel som försvarar sitt eget territorium.
De palestinska ledarna med Mahmoud Abbas i spetsen visar än en gång att de överhuvudtaget inte har någon verklighetsuppfattning. De kallade den israeliska offensiven, som är ett svar på palestiniernas raketattacker, för "värre än Förintelsen/Holocaust".
Abbas skrev i tiderna sin doktorsavhandling i Moskva om Förintelsen, så han borde veta vad han talar om.

En israelisk minister gjorde ett olyckligt ordval när han sade att palestinierna kommer att utsättas för "shoah" om de fortsätter med raketattackerna. "Shoah" betyder katastrof på hebreiska men ordet används även för "Förintelsen". Nyheten att Israel hotar palestinierna med förintelse spred sig som en löpeld över världen och rapporterades av de större nyhetsbyråerna.
Den Saudiska pressbyrån tog tillfället i akt och rapporterade att de israeliska aktionerna i Gaza var jämförbara med nazisternas brott.Ingen historiekunskap där inte.

Inga kommentarer: