tisdag 14 april 2009

Mediernas krig

När kriget i Gaza pågick följde jag med hur vår lokaltidning rapporterade om konflikten. I Sverige har Timbro Medieinstitut granskat hur Gaza kriget bevakades i svenska medier.
I rapporten konstateras att de fyra stora dagstidningarna Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet mer eller mindre misslyckades med att förmedla bakgrundsfakta till läsarna. Fakta som skulle ha gjort konflikten mer begriplig.
Ingen av tidningarna lyckades heller med att förmedla båda sidornas versioner av händelseutvecklingen.
Läs rapporten Mediernas krig

"Mediernas krig

Bevakningen av Gaza

Gazakriget kring nyår bevakades intensivt av svenska medier. Konflikten mellan tränade soldater och terrorister, det oerhörda civila lidandet och närvaron av svenska familjer i stridszonen engagerade allmänheten i hög grad.

I TMI-rapporten Mediernas krig - bevakningen av Gaza har Roland Poirier Martinsson studerat svensk dagspress bevakning av Gazakriget, från december 2008 till januari 2009.

Resultatet visar hur svårt det är att leva upp till grundläggande journalistiska kriterier som mångsidighet och faktakontroll när informationen är svårtillgänglig och känslorna svallar. Rapporten är särskilt aktuell med tanke på den senaste tidens diskussion om växande antisemitism i Sverige."



1 kommentar:

Wulfila sa...

Jag har svarat men kommer inte riktigt fram. Gör jag det nu?
Wulfila mvh.