onsdag 14 december 2011

Högerextremister ett problem i Israel

Attacker från judiska högerextremister har väckt stor uppmärksamhet i Israel de senaste dagarna.
De har bland annat ockuperat en byggnad i gränsområdet mot Jordanien, attackerat en armébas, försökt bränna ner en moské och drabbat samman med polisen i Jerusalem.
Attackerna riktar sig alltså både mot arabiska/palestinska/islamska mål men också mot israeliska myndigheter.
Det är kanske i första hand attacken mot militärbasen och israeliska soldater som fått myndigheterna att reagera.
Extremisternas attacker utförs oftast som ett svar på myndigheternas agerande mot olagliga bosättningar.
Det krävs nu att högerextremisternas attacker skall betecknas som terroristattacker och alla verkar vara överens om att det krävs hårda tag för att få slut på attackerna innan fenomenet växer i omfattning.
Även representanter för bosättarna i Samarien och Judéen (västbanken) fördömer attackerna och kräver att lag och ordning måste upprätthållas.
Bosättarna är på sätt och vis de som förlorar mest på attackerna eftersom extremisterna i media ofta kallats för bosättare och därmed ger även laglydiga bosättare dåligt rykte.
Om myndigheterna inte får bukt med extremisterna är det mycket oroväckande. Judarna i Israel har väl alltid haft olika uppfattning om det mesta men man har vanligtvis ändå respekterat varandra och levat i fred med varandra. Även en liten grupp som är beredd att använda våld mot myndigheterna kan förstöra mycket i samhället.
Det finns också judiska extremister på vänsterkanten som regelbundet, tillsammans med palestinska araber,  drabbar samman med israeliska soldater i protester mot säkerhetsstängslets sträckning i Bil'in.
Premiärminister Netanyahu har jämställt de högerextremistiska attackerna med vänsterns och anser att det mer är fråga om anarkism än terrorism.


Preemptiva hämndaktioner

Right-wing extremists attack IDF base in West Bank

PM: Small group thinks it can cancel loyalty to state, law

 IDF worried about settler informants

 'Violent activists to be declared terrorists'

 Rioting Jews to be tried in army courts

'Extremists adding fuel to fire when ME burning'





Inga kommentarer: