fredag 6 december 2013

Israel - Guds frälsningsplan (del 1/4)

Inledning
Enligt Bibeln skapade Gud människan till sin avbild, till att leva i gemenskap och samarbete med Gud.
Bilden gick sönder, samarbete och gemenskapen bröts när de första människorna, Adam och Eva, valde att gå sin egen väg. De valde att genom olydnad trotsa Guds ord.

Gud är helig men också barmhärtig och kärleksfull. Människorna straffades och drevs ut från den goda tillvaron i paradiset men Gud lovade att öppna en väg tillbaka.

Vägen tillbaka
Det är Gud som bestämmer hur vägen tillbaka skall se ut. Vi kan knappast förstå varför Gud väljer de redskap han väljer eller varför försoningen för människornas synd och bortvändhet kostar Gud så oerhört mycket.
Paulus skriver rent ut att vägen är så svår att förstå att den för judarna är en stötesten och för hedningarna en dårskap.
Redan till Adam och Eva ger Gud en första antydan om hur vägen kommer att se ut när han talar om att kvinnans avkomma skall krossa ormens huvud och ormen skall hugga honom i hälen.
Efter Bibelns berättelse om Adam och Eva handlar i stort sett resten om hur Gud arbetar för att öppna vägen tillbaka för människorna.

Vägarbetet börjar
Människornas väg tillbaka till gemenskap med Gud får sin början när Gud kallar på Abraham.Då startar förberedelserna för att han som skall krossa ormens huvud skall födas. Han kommer senare att få många olika namn: Den smorde (Messias), Människoson, Fridsfurste, Davids son, Immanuel (Gud med oss), Guds son, Profeten.
Gud kallar på Abraham och uppmanar honom att gå ut ur sitt land till ett land som Gud skall visa honom.
Gud ger också Abraham några löften:
Abraham skall bli fader till ett stort folk,
landet som Gud för honom till skall bli hans arvedel och
Abraham (hans avkomma) skall bli till välsignelse för alla folk.

När Gud kallar Abraham och för honom till Kanans land väljer Gud var på jorden hans frälsningsplan skall utspela sig och vilket folk som skall vara hans redskap.

Inga kommentarer: