måndag 18 februari 2019

Jordanien och palestinierna samarbetar för att försvåra USA:s fredsplan

Jordanien och palestinska myndigheten har tillsatt ett gemensamt råd för att förvalta Tempelberget och de heliga platserna i Jerusalem (Council of the Islamic Wakf and the Holy Places in Jerusalem).
Det är första gången som den palestinska myndigheten är representerad i rådet som har utökats med sju medlemmar. Enligt fredsavtalet mellan Jordanien och Israel är det Jordanien som styr och ställer på Tempelberget.
Enligt JCPA:s artikel vill man genom åtgärden bland annat förhindra att USA:s fredsplan leder till att arabländerna gemensamt skulle förvalta Tempelberget.
Det finns motstridiga uppgifter om varför Jordanien tagit med palestinierna i rådet. Enligt Jerusalem Post säger en arabisk diplomat att åtgärden kommit till för att minska palestiniernas motstånd mot fredsplanen.

Oroligheter blossade upp på Tempelberget i dag. Muslimerna försökte ta sig in och be på ett område som genom domstolsbeslut varit stängt. Israelisk polis förhindrade dem och arresterade fem personer.
Tempelberget används ofta av de palestinska ledarna för att skapa oroligheter. Mahmoud Habbash som är rådgivare till Abbas kallade Israels åtgärder för ett krig mot islam och lek med elden.

Jordanian-Palestinian Collaboration against the “Deal of the Century”

PALESTINIANS, JORDANIANS EXPAND ALLIANCE TO TORPEDO TRUMP'S PEACE PLAN

PALESTINIANS SAY ISRAEL 'PLAYING WITH FIRE' BY CLOSING TEMPLE MOUNT GATE

Inga kommentarer: