torsdag 28 mars 2019

Golan - USA:s erkännande kritiseras

USA:s erkännande av Israels suveränitet över Golan får inget stöd av andra stater.
Staterna i FN:s säkerhetsråd har skarpt kritiserat beslutet och EU staterna har enhälligt sagt att de fortfarande betraktar Golan som ockuperat område. Det strider mot internationell lag och FN:s stadgar att gränser mellan stater skulle kunna ändras med våld (genom krig) säger man.
Det finns experter på internationell lag som resonerar annorlunda men det har egentligen inte så stor betydelse eftersom internationell lag tolkas av politiker så som de tycker att det passar dem bäst.
Såhär resonerade Rysslands representant ( och då ska vi komma ihåg att det inte är länge sedan Ryssland annekterade Krim):
"Om någon känner en frestelse att följa detta dåliga exempel, uppmanar vi dem att avstå från denna aggressiva revidering av internationell rätt", sade Rysslands vice ambassadör Vladimir Safronkov.
Internationell rätt gäller alltså ibland och för vissa.

Det är kanske bra att påminna i detta sammanhang att internationell rätt och FN:s stadga ger judarna rätt till hela området väster om Jordan (Israel och den så kallade västbanken). Trots detta har samma stater som inte kan erkänna att gränserna på Golan ändras inga problem med att kräva att Israel skall avstå från områden som de tidigare fått rätt till.
Dessutom skedde gränsdragningen på Golan vid samma tidpunkt och av samma stater som drog upp gränserna för judarnas hemland i Palestina.
Ska gränserna på Golan gälla borde också Israels gränser gälla om man vill vara konsekvent.
Men som sagt politiker resonerar på ett annat sätt.

I tysthet har antagligen ganska många stater varit nöjda med den nuvarande situationen på Golan. Ingen vettig person skulle komma på tanken att kräva att området i den nuvarande situationen skall återlämnas till Syrien. USA:s erkännande har lyft fram Golan i blickpunkten och det är inte säkert att det på kort sikt för med sig något gott för Israel  eftersom det finns så få stater som vill se på frågan ur Israels perspektiv.

US slammed at UN Security Council for recognizing Golan as Israeli

All EU countries say no to recognition of Israeli Golan Heights

As UN Security Council debates Golan, US says it wants peacekeepers to stay

Did Netanyahu just endorse the acquisition of territory by force?

European envoys said sent to White House, State Department to protest Golan move

Israel’s Sovereignty Over the Golan Heights Is Legal and Justified

Inga kommentarer: