måndag 6 maj 2019

Vapenvila - kanske

Någon form av vapenvila verkar ha trätt ikraft under morgontimmarna, inga raketattacker eller israeliska bombningar har skett efter 03.00.
Hamas och Islamsk Jihad säger att man kommit överens om en vapenvila, Israels premiärminister säger att kampanjen kommer att fortsätta.
Livet verkar ändå återgå till det normala i områden kring Gaza, så vapenvilan förväntas hålla.
De senaste dagarnas händelser var en upprepning av vad som skett många gånger tidigare. Terroristerna skjuter raketer mot civila i Israel, Israel svarar med att bomba olika byggnader som tillhör Hamas, när terroristerna har skjutit tillräckligt för denna gång upphör de med beskjutningen och Israel avstår från fler angrepp.
Israel visar en otrolig återhållsamhet. Jag kan inte tänka mig något annat land i världen som skulle låta en terroristorganisation skjuta hundratals raketer (upprepade gånger) utan att i princip göra något åt saken.
Visst, Israel svarar med bombningar, men det är inga bombningar som förändrar något eller drabbar Hamas eller Islamsk Jihad särskilt hårt. Terroristorganisationerna förklarar efter varje sammandrabbning att de gått segrande ur striderna.
Civilbefolkningen på båda sidorna av gränsen drabbas däremot hårt, döda, skadade och förstörda byggnader. Men som jag tidigare nämnt, civilbefolkningens lidande spelar absolut ingen roll för Hamas.
Trots att det kanske inte finns något annat vettigt Israel kan göra åt situationen är det många i Israel som är kritiskt inställda till hur regeringen behandlar situationen med Gaza. Att ständig utsättas för nya raketangrepp som tvingar en del av befolkningen att fly till bombskydd utan att regeringen gör något åt saken väcker berättigad kritik.

234 personer i Israel skadades i raketattackerna, en del har mycket allvarliga skador, andra endast lätta skador. Fyra personer har hittills dött.
25 palestinier rapporteras had dött i Gaza och 154 skadats. Av de 25 döda vet man att åtminstone 9 var terrorister.

Gaza ceasefire leaves Israel and Hamas exactly where they were before

Netanyahu says Gaza campaign not over, Israel ‘preparing to continue’

ALL RESTRICTIONS BY HOME FRONT COMMAND LIFTED FOR GAZA BORDER RESIDENTS

234 ISRAELIS INJURED IN LATEST ROUND OF GAZA BORDER VIOLENCE

Likud’s Sa’ar joins opposition in lambasting ceasefire deal with Hamas

Inga kommentarer: