onsdag 22 november 2023

En del av de kidnappade kommer att friges

 Det blir en tillfällig vapenvila i Gaza. Åtminstone 50 av de 240 kidnappade skall friges av Hamas. Israel skall frige 150 palestinier som sitter i fängelse i Israel. Om allt går väl kan vapenvilan förlängas och fler kidnappade friges.

Naturligtvis är det Israel som själv måste bestämma vilka villkor de kan gå med på. Om de anser att detta är det bästa man kan uppnå för tillfället så är det så.

Tyvärr har det  visat sig att IDF inte kan hitta och frita de kidnappade. Om  man genom förhandlingar får 50- 100 ur gisslan frigivna  är det ett steg framåt.

Men... 

Hamas förlorar ingenting genom att frige några ur gisslan. Om de har 200 eller 150 kvar spelar ingen roll. (För de frigivnas del är betydelsen naturligtvis enorm).

Hamas får igen bevis för att kidnappningar alltid lönar sig. Israel värderar sina medborgares liv så högt att de alltid betalar för att få dem tillbaka.

Hamas får genom vapenvilan möjlighet att omgruppera och förstärka sina styrkor. En risk som Israel tydligen är beredd att ta.

En risk är att Hams friger dem som har utländskt medborgarskap. Pressen från omvärlden på ytterligare frigivningar skulle därmed minska och gynna Hamas.

Vi får bara hoppas att så många som möjligt av de kidnappade blir frigivna och kan påbörja arbetet med att återgå till ett normalt liv.

Cabinet okays deal for release of 50 Israeli hostages in exchange for 4-day Gaza truce

Inga kommentarer: