tisdag 21 november 2023

Hat mot Israel och judar i Finland

 Jag ger här två exempel på hur hatet mot judar och mot Israel ser ut i Finland.

1) Ordförande för Helsingfors judiska församling Yaron Nadbornik delade följande fritt översatta text på X (twitter): 

"Ett flertal män hemma från mellanöstern har tagit som vana att sitta i bilar i närheten av synagogan i Helsingfors. De ropar och hotar mammor och pappor som hämtar sina barn från skolan och dagis.

"Död åt judar" och "Befria Palestina" är standarduttryck som används. Judehat. (20 nov 2023)

Detta i Finland 2023 inte Tyskland i slutet av 1930-talet.

2) Jag läser vanligen inte nyheter på Instagram men gjorde det igår. YLE publicerade en notis om att små barn evakuerats från  Shifasjukhuset i Gaza. En saklig och kort text. Det borde väl uppfattas som positivt att sjuka barn får komma till ett tryggare och bättre fungerande sjukhus utanför de värsta stridsområdena.

Notisen följdes av fler än 100 kommentarer. Ett par av kommentarerna kan betraktas som normala de övriga gav uttryck för ett obeskrivligt hat mot Israel och judar.

Israel är ond och grym, det var en självklarhet. Israel utför ett folkmord och krigsförbrytelser var ett annat återkommande tema. YLE klandrades för att Hamas beskrevs som en terroristorganisation. YLE borde enligt kommentarerna inte heller ha fått nämna att antalet dödsoffer som Hamas presenterar inte kan bekräftas av oberoende källor.

Förutom den hatfyllda tonen i kommentarerna förvånades jag över den stora bristen på kunskap. Ingen verkade bry sig om fakta men ändå var man så säker på Israels ondska.

Det är faktiskt skrämmande.

Inga kommentarer: