fredag 27 juli 2007

Döda en hjälte - skapa hat

Palestinian Media Watch fortsätter att följa med barnprogrammet "Tomorrow’s Pioneers" i Hamas TV.
Se utdrag från senaste avsnitt på Palestininan Media Watch hemsida.

Som jag tidigare nämnt lät man i barnprogrammet för några veckor sedan en skådespelare som föreställde en jude döda den populära figuren Farfur. Nu byggs hatet mot judarna upp genom att Farfurs efterföljare i programmet hänvisar till de kriminella judarna som dödat Farfur. Detta skall motivera barnen att fortsätta kampen.

Mahmoud Abbas nytillsatta regering har presenterat sin vision för hur förhållandet till Israel skall utvecklas.Denna regering är den första där "den väpnade kampen " mot Israel inte finns inskrivet i programmet.Detta tolkar man som ett positivt steg i Israel. Hamas däremot säger naturligtvis att kampen fortsätter. Läs mera här!

Det är ändå bara ord när politiker och palestinska ledare talar om fredsavtal så länge som barnen skolas till att hata, kriga och döda. Det är nämligen inte bara Hamas som sprider ett dylikt budskap.
På PMW:s hemsida finns många exempel på hur båda Fatah och de Palestinska myndigheterna sprider samma budskap. I fall de palestinska ledarna verkligen vill arbeta för att uppnå fred med Israel måste de ändra på det budskap de förmedlar till sina egna barn och ungdomar. Annars drar de mattan undan sig själva.

Media spelar en viktig roll i hur människor reagerar på olika händelser. Därför är det bra att vara medveten om att media utnyttjas av olika parter i en konflikt för att bl.a svartmåla motståndaren eller för att väcka medlidande osv.

Samma mönster som man kan se i fallet med Farfur upprepas och har upprepats i betydligt större sammanhang. - Man skapar en martyr/hjälte som fienden dödar och detta skall motivera till fortsatt kamp.

Ett av de mest kända fallen är "dödandet" av Muhammed al Dura, en tolvårig pojke, som enligt nyhetsmedierna dödades av israelerna hösten 2000 när intifadan startade. Bildsekvensen där pojken låg i sin pappas armar visades gång på gång också i Finland. Händelsen gav utan vidare Israel dålig publicitet och ökade hatet mot judarna.
Efteråt är det flera som ifrågasatt om dödandet överhuvudtaget hände i verkligheten, andra har kommit till slutsatsen att det omöjligt kunde vara israeliska kulor som dödade pojken.
Esther Shapira gjorde en dokumentär och kom till att det inte kunde vara israeliska soldater som avlossade de dödande skotten. Läs mera!

Se filmen Icon of hatred som beskriver hur al Dura inspirerade till terrordåd.

Mer om bl.a. Mohammed al Dura och Pallywood, hur nyheter "skapas" på Second Draft

2 kommentarer:

Staffan V sa...

Visst, Mohammed al Dura lever och ingen dog i andra världskrigets koncentrationsläger. Två teorier som ingen vettig människa bör tro på, fast sedan finns det uppenbarligen de som är villiga att tro på vad som helst bara de vill tro på det.

Daniel sa...

Det är att ta i ordentligt när du jämför dem som förnekar förintelsen av ca 6 miljoner judar i andra världskriget med dem som betvivlar sanningshalten i rapporteringen av händelserna kring Mohammed al Dura, en (1) pojkes död under oklara omständigheter. Men du har rätt när du skriver att människor ofta väljer att tro det de vill tro om olika händelser. Då är det också nästan omöjligt att med hjälp av saklig information få någon förändring till stånd.
Hur det än är med händeslerna kring al Dura blev han skickligt använd i propagandakrigrt mot Israel och för att motivera till nya terrordåd.