onsdag 4 juli 2007

Stämningar i en beduinby på gränsen till Libanon

För ett år sedan startade krigret mellan Hizzbollah och Israel. Hizzbollah avfyrade tusentals raketer mot Israel, deras mål var att döda och skada så många som möjligt. Nästan hälften av de civila som dödades på den israeliska sidan var araber.
I beduinbyn Arab al-Aramshe drabbades Hariwish Juma'a hårt den 5 augusti 2006. En Katyusha raket som avfyrades av Hizzbollah landade på gårdsplanen. Hariwish Juma'as fru och två vuxna döttrar dödades omedelbart. Livet stannade i Juma'as familj.
En del av de arabiska offren i Israel kritiserade Israel istället för Hizbollah för kriget men i byn Arab al-Aramshe är det annorlunda. "Vi är mer sionistiska än sionisterna" säger en granne. "Vi hjälpte judarna redan innan det fanns någon stat. Så ni kan föreställa er hur det är idag" tillägger han.
"Det enda de ville göra var att döda kvinnor och barn, judar och araber" säger Hariwish och pekar mot Libanon."Huvudsaken att offren befann sig i Israel"

Yoav Stern skriver i Haaretz om Hariwish Juma'a och stämningarna i beduinbyn Arab al-Aramshe i norra Israel på gränsen till Libanon.

Inga kommentarer: