söndag 8 juli 2007

Situationen i Gaza fortsättningsvis besvärlig

John Ging som leder UNRWA (FN:s flyktingorganisation) i Gaza kritiserade i torsdags palestinierna (Hamas) för situationen. Under dagens lopp hade två av de tre öppna gränsövergångarna beskjutits med granater av palestinierna. Palestinierna har ett ansvar, beskjutningen påverkar direkt den humanitära situationen för palestinierna sade John Ging. Palestinierna måste uppfylla de säkerhetskrav som ställs för att gränsövergångarna skall kunna hållas öppna.
Samtidigt arbetade Israel, de Palestinska Myndigheterna och FN för att öka införseln av livsmedel och andra förnödenheter till Gaza. På torsdagen passerade 156 lastbilar gränsövergångarna Sufa och Kerem Shalom, det var 50 lastbilar mer än förra torsdag.
Enligt FN borde 900 lastbilar per vecka transportera förnödeneheter tilla Gaza för att fyllla behovet. Vecka 26 nådde man upp till ca 70% av behovet, en klar ökning från veckan innan.

Fortfarande väntar över 5000 palestinier på den egyptiska sidan av gränsen att få återvända till Gaza. Gränsövergången i Rafah har varit stängd sedan Hamas tog över makten. Gränsen borde kontrolleras av egyptiska och palestinska säkerhetsstyrkor, och observatörer från EU skall finnas på plasts enligt ett avtal från november 2005. Efter att Hamas tog över makten har det inte funnits palestinska säkerhetsstyrkor eller EU observatörer på plats, så gränsen hålls stängd.

För att lätta på situationen och låta människorna som flydde striderna för några veckor sedan återvända hem, föreslog Israel för Egypten att man skulle öppna en annan gränsövergång, Kerem Shalom. Egypten kontaktade Hamas och enligt en israelisk talesman svarade Hamas att om Kerem Shalom öppnades för persontrafik skulle de attackera den med granatbeskjutning även om priset skulle vara tusentals dödade palestinier. Naturligtvis avbröt Israel förberedelserna tills Egypten lyckas övertala Hamas att avstå från beskjutning.
Läs mer
Hamas threats keep crossing closed
EU cuts back on monitors at Rafah
UN: Hamas must secure crossings
Israel working with PA, UN to raise capacity of Gaza crossing
Gazan hunger strikers gather at Rafah

Inga kommentarer: