torsdag 1 januari 2009

Att leva i raketernas skugga

Jag talade med några vänner i Israel idag för att fråga hur kriget i Gaza påverkar dem och deras liv. Jag kunde konstatera att om man bor tillräckligt långt borta från Gaza fortsätter livet normalt.
Norr om Tel-Aviv är man lite orolig för att Hizzbollah skall blanda sig i striderna och börja skjuta raketer från Libanon på samma sätt som sommaren 2006. Stödet för kriget mot Hamas är stort och det man hoppas på är att kriget inte skall avslutas innan man nått reultat som garanterar att raketattackerna från Gaza upphör.Man inser att en markoffensiv kanske är oundviklig men samtidigt vet man att det kommer att kräva många israeliska soldaters liv och därför hoppas man att markoffensiven om möjligt kunde undvikas.
Man är också medveten om att det inte kommer att vara lätt och kanske till och med omöjligt att få ett totalt slut på attackerna från Hamas.

I Jerusalem märker man för tillfället inte mycket av kriget, en del truppförflyttningar på vägarna var det enda som kunde sättas i samband med kriget.

Vår vän i Ashdod lever i en helt annan situation. Hon sade att två hus bara fem minuter från hennes hem hade träffats av raketer. Gatorna i Ashdod är tomma, alla människor föredrar att stanna hemma,skolorna är stängda. Man måste vara beredd att inom några tiotals sekunder söka skydd i bombskydd. Ändå måste man försöka sköta de dagliga sysslorna och arbetsuppgifterna.
Det som gjorde livet lättare var att vår vän arbetade i Tel-Aviv och därmed en del av dygnet var utom räckhåll för raketerna.
Hon hoppades att situationen snabbt skulle bli bättre men jag märkte att situationen nu var svår.
"I tider som dessa förstår man att uppskatta vanliga tråkiga vardagar när inget speciellt händer" säger vår vän.

Det är över en halv miljon människor i Israel som lever i samma situation som vår vän i Ashdod.De vet inte när nästa raket kommer eller var den kommer att explodera. De vet bara att de hela tiden måste vara beredd att snabbt försöka sätta sig i säkerhet när raketlarmet ljuder.

Ashdod building hit in Grad attack

Inga kommentarer: