torsdag 21 maj 2009

Netanyahu och Obama

Jag har läst nyhetsrapporteringen från premiärminister Netayahus besök hos president Obama. I Israel verkar man rätt nöjd med besöket. De båda ledarna verkade komma ganska väl överens.
Någon har sagt att en klok politiker ser till att han har flera dörrar öppna när beslut skall fattas. Man skall inte på förhand binda sig för endast en lösningsmodell.
Därför är det märkligt hur starkt Obama betonade att en palestinsk stat måste grundas. Detta har nämligen hittills visat sig var en oframkomlig väg för att lösa konflikten mellan Israel och araberna.
Obama kräver också att Israel upphör med allt byggande av bosättningar på västbanken.
Israel anser att tidigare avtal tillåter att man fortsätter bygga inom redan befintliga bosättningar, så kallad naturlig tillväxt.
Västbanken (Judéen och Samarien) är ett naturligt val att bosättas sig på för judarna, området hör till deras historiska hemland. Detta slås också fast i reglerna för Palestina Mandatet, där det tydligt och klart sägs att judarna skall ha rätt att bosätta sig i hela området. Men idag verkar det inte vara någon som bryr sig om detta.
För den som tror på Bibeln som Guds ord finns ännu starkare argument för att judarna skall få bosätta sig på området.
Netayahus syn på framtiden verkar vara mer realistisk än Obamas. Netayahu vill inte binda sig för en tvåstatslösning så länge han inte vet vad det skulle innebära. Istället vill han satsa på att förbättra förhållandena för palestinierna, men säger också att Israel inte har något intresse av att regera över palestinierna.
Splittringen mellan Hamas och Fatah, två skilda regeringar för Västbanken och Gaza, gör att tanken på att en palestinsk stat skulle bildas inom kort är orealistik. Även om man skulle komma överens med Fatah på Västbanken skulle Hamas inte godkänna överenskommelsen. Dessutom verkar både Fatah och Hamas se en eventuell palestinsk stat bara som ett steg på vägen som leder till hela Israels erövring/utplåning. En sådan stat finns det knappast några motiv för Israel att vara med och upprätta.
Omvärlden skulle kanske också göra klokt i att inte bara prata om en tvåstatslösning utan fästa större uppmärksamhet på vad orden betyder i praktiken.
Clinton to PM: No more settlement construction
FM: Israel, US 'on same page' on Iran
'We reserve operational freedom on Iran'

Analysis: Obama: An innocent abroad
En analys av Obamas fredsplan som det ryktas att han kommer att lägga fram inom kort.

Diplomacy: And the fog thickens

Inga kommentarer: