måndag 1 juni 2009

Bosättningar i fokus

Man ser i Israel med viss förvåning på USA:s krav på ett totalt stopp på byggandet i bosättningarna på västbanken/Judéen och Samarien.
Israels premiärminister har gjort det mycket klart att det är något han inte kommer att gå med på. Olagliga bosättningar skall evakueras och inga nya skall byggas men den naturliga tillväxten inom redan befintliga bosättningar finns det ingen orsak att stoppa, säger han.
Detta var något som man kom överens om med USA:s förre president.
Obamas regering lär säga att det som man kom överens om med Bush inte längre gäller, men då kommer man ut på hal is. Varför skall då Israel eller någon annan vara bundna av tidigare regeringars avtal?
Det sägs också att USA överväger att inte längre stöda Israel i omröstningarna I FN om Israel inte går med på USA:s krav. Det skulle betyda att arabländernas israelfientliga resolutioner automatiskt skulle röstas igenom också i Säkerhetsrådet.
Det är svårt att tro att USA på detta sätt skulle kapitulerar för arab/muslimländerna och inte står upp för det som är rätt men framtiden får visa hur det går.

Uppdatering:'US never threatened Israel with punitive steps'

Mahmoud Abbas var i USA förra veckan och gav en intervju för The Washington Post. Ett kort utdrag från intervjun i Jerusalem Post lyder såhär:
"If the president wants to know why leaning on Israel while basically giving so-called moderate Palestinians a free ride won't advance peace, he'll find the answers in Diehl's column outlining Abbas's Five Noes:
Would he negotiate with Binyamin Netanyahu without preconditions? No.
Would he recognize Israel as a Jewish state? No.
Would he consider territorial compromise? No.
Would he compromise on refugees? No.
Would he modify the Arab Peace Initiative to make it a more viable negotiating tool? Absolutely not. "

'Halting W. Bank growth unreasonable'

'U.S. may limit support of Israel to force settlement freeze'

Inga kommentarer: