fredag 9 september 2011

En palestinsk stat måste byggas innan den erkänns

Israels ambassad i Sverige har publicerat följande inlägg på sin blogg:
En palestinsk stat måste byggas innan den erkänns
"Sveriges regeringspartier står enade i frågan om erkännandet av en palestinsk stat. Innan den kan erkännas måste den uppfylla de grundläggande kraven för en stat. Palestinierna saknar definierade gränser och utövar ej kontroll över det territurium de har. Carl Bildt skriver på sin blogg att “vi erkänner realiteter – inte ambitioner.” Den djupa splittringen mellan Hamas och Fatah förvärrar problematiken och minskar möjligheterna att skapa ett välfungerande land.
När Israel utropade sig självständigt och blev erkänt den 14:e maj 1948 så var det en deklaration på papper av vad som redan var en realitet. Ben Gurion och landets övriga ledare hade redan byggt upp ett fungerande samhällsmaskineri. Där fanns sjukvård, utbildning, pensionssystem, arbetsförmedlingar, skatteinkomster, och viktigast av allt, ett enat ledarskap. Utropandet var ett De Jure erkännande det alla redan visste och gjorde det officiellt, nämligen att staten Israel fanns.
När palestinierna nu ämnar göra detsamma så är situationen
annorlunda. Ledarskapet är djupt splitrat och folkets förtroende för myndigheterna är bristande. Den bräckliga freden mellan Fatah och Hamas skapar otrygghet och destabiliserar konflikten. Den vitt spridda korruptionen sätter käppar i hjulet för administrationens utveckling. Den urholkar förtroendet och håller tillbaka den ekonomiska utvecklingen. Innan en palestinsk stat kan skapas så måste palestinierna hantera sina interna problem. Staten saknar den kontroll över offentliga tvångsmedel som är en förutsättning för en modern stat och många terroristgrupper fortsätter sina våldshandlingar samt agerar utanför lagen.
Vi har under de senaste åren sett att Salam Fayyad, palestiniernas premiärminister, har följt den konstruktiv statsbyggnadslinje. Han förstår att en stat måste byggas upp innan den kan utropas och erkännas. Israel är villigt att bistå i byggandet av denna stat och att förutsättningslöst
förhandla om en lösning på konflikten. Tyvärr så befinner vi oss idag inte i ett läge där utropandet av en palestinsk stat kommer leda till en hållbar fred med två stater sida vid sida innom säkra och erkända gränser.
Detta är en åsikt som delas av Sveriges regering. Statsminister Reinfeldt har sagt att en stat ej bör erkännas förrän man har faktisk kontroll över sitt territorium och de övriga allianspartierna står även de fast vid att en stat måste föregås av ett fredsfördrag och att palestiniernas planer på att gå till FN är förhastade..."
Läs hela inlägget här.

Inga kommentarer: