De palestinska ledarna har i två års tid vägrat förhandla med Israel om en fredlig lösning på konflikten mellan parterna. Nu väntas de inom kort vända sig till FN för att få ett erkännandet av en palestinsk stat utgående från "1967-års gränser" med Jerusalem som huvudstad. Palestinierna kommer antagligen inte att vända sig till säkerhetsrådet eftersom USA meddelat att man kommer att rösta mot förslaget. Därför kommer generalförsamlingen att få ta ställning till förslaget. Ett beslutet från generalförsamlingen har dock ingen juridisk betydelse eftersom generalförsamlingens beslut endast är rekommendationer.
Ett erkännande skulle bryta mot FN:s egna stadgar eftersom FN enligt artikel 80 förbinder sig att följa tidigare internationella överenskommelser gällande staters och folks rättigheter.
Faktum är att det finns tidigare internationella, juridiskt bindande överenskommelser gällande det område som palestinerna kräver att få upprätta en stat på.
Efter första världskriget förvaltade Frankrike och Storbritannien Mellanöstern som mandatområden med målsättningen att upprätta sjävständiga stater i området.
Flera nya arabiska stater uppstod på mandatområdena, Irak, Syrien, Libanon och Jordanien.
Britterna förvaltade Palestina mandatet som bestod av hela området mellan Jordan och Medelhavet (först också Jordanien).
Enligt beslut vid San Remo Konferenssen 1920 fick Storbritannien i uppdrag att på området upprätta ett hemland för det judiska folket.
I stadgarna för Palestina mandatet, som var ett internationellt juridiskt bindande dokument, bekräftade Nationernas förbund 1922 judarnas historiska koppling till området och deras rätt att återupprätta sin stat.
I artikel 5 sägs det klart och tydligt att ingen del av området får placeras under kontroll av någon främmande makt.
Det område som palestinierna nu kräver att skall erkännas som en palestinsk stat är ett område som alltså redan genom internationella överenkommelser getts till judarna för att de där skall få återupprätta sin stat.
Vi får hoppas att Finland genom att rösta mot ett erkännande av en palestinsk stat i FN visar att vi respekterar tidigare internationella överenskommelser. Detta skulle också ge ett klart budskap till de palestinska ledarna: Vill ni ha en egen stat måste ni förhandla fram en lösning med judarna som redan tidigare fått rätt till området.
(Insändare i Österbottens Tidning 10.09.2011 Daniel Brunell)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar