onsdag 18 januari 2012

Israel hoppas på det bästa men förbereder sig för det värsta

Israels överbefälhavare Benny Gantz har deltagit i ett NATO möte i Bryssel. I sitt tal där han berörde situationen i Mellanöstern påpekade han att samtidigt som vi hoppas på det bästa måste vi förbereda oss för det värsta.
Gantz nämnde att när regimer i Mellanöstern fallit har avancerade vapen fallit i händerna på terrororganisationer som inte har någon som helst respekt för människoliv. Det betyder att framtida konflikter kommer att vara komplicerade och svåra och civila kommer att drabbas.

                                 En karta visar Israels utsatta läge i dagens Mellanöstern



Israel berörs direkt av dessa vapenstölder och  vapensmugglingen i området. Jerusalem Post skriver att på grund av att Hamas och Islamsk Jihad nu är i besittning av mer avancerade vapen kommer israeliska armén att inom kort bli tvungen att på nytt gå in i Gaza.
Under 2011 sköts 680 raketer och granater mot Israel från Gaza, av dem var 80 Grad-raketer med längre räckvidd än vanliga Katyusha eller Kassamraketer. Som jämförelse kan nämnas att under 2010 sköts endast 2 Grad-raketer.
Trots att inga större konfrontationer skett vid gränsen till Gaza under de senaste månaderna är situationen hela tiden osäker. T.ex i dag lyckades israeliska styrkor oskadliggöra en bomb som placerats vid gränsstängslet för att användas mot israeliska soldater.
Ingen vet hur en framtida konfrontation i Gaza kommer att gå till men man kan redan nu säga att kritiken från EU kommer att vara mördande.Trots att det för tillfället är ganska lugnt har EU de senaste veckorna fått ta del av flera mycket kritiska rapporter om Israel från sina ambassadörer i landet.
Den senaste rapporten gällde Jerusalem och Israel anklagades bland annat för att föra en kampanj där Jerusalems judiska identitet betonades på bekostnad av den muslimska och kristna och att detta försvårade förutsättningarna för att staden i framtiden skall kunna vara huvudstad för både Israel och Palestina.
Rapporten uppmanade också EU att införa lagar som skulle förhindra företag att göra affärer som gynnar bosättare.

Som förberedelse för framtida konfliktsituationer höll israeliska fallskärmsjägartrupper igår den största övningen på 15 år. Photos: First Parachuting Drill in 15 Years



Gantz: We must prepare in wake of Mideast tumult

 IDF holds first brigade-level parachute jump in 15 years

 Jerusalem var judarnas huvudstad redan för 3000 år sedan . 1000 år innan någon började kallas kristen och 1600 år innan Mohammed började värva anhängare för islam.

Inga kommentarer: