måndag 20 februari 2012

Hotet från Iran

Israel får inte attackera Iran, det skulle vara en katastrof, det verkar de flesta vara eniga om.
Problemet är att en ännu  större katastrof hotar om Israel inte gör det och Iran får tillgång till kärnvapen och använder dem till att göra det som de säger sig vilja göra.
Läs följande artikel av Jackie Jakubowski:  
 I apokalypsens återvändsgränd
 "Inom ett år kan Iran inneha sin första atombomb. Ett uttalat mål skulle vara Israel, som i sin tur kan svara med att utplåna iranska storstäder. Jackie Jakubowski ser en region närma sig sin undergång."

8 kommentarer:

Anonym sa...

Om alla Israeliska lobbister i norden slutade att backa Israeliska krigen i modern tid och istället kritiserade regimen i Israel för landet ockupations-politik och ovilja till FRED, skulle både folket i Israel och i Mellanöstern må bättre. Inget krig kommer att lösa problemt. Det vet även Israelisk politiker och lobbister.

Daniel sa...

Tydligen känner den som lämnat den anonyma kommentaren inte till fakta.
Israel vill ha fred,de arabiska/palestinska ledarna vill inte ha fred.
Läs vad PLO, där Abbas är ledare, säger i sin programförklaring och vad Hamas säger i sina stadgar. Krig och väpnad konflikt är enligt dem enda vägen för att lösa konflikten med Israel, och den judiska staten skall utplånas. (På samma linje är också Iran)

De områden som Israel "ockuperar" i Judéen och Samarien (västbanken)är områden som tillhör judarna enligt gällande internationella avtal (Stadgarna för Palestina Mandatet och San Remo avtalet)
Om palestinierna där vill upprätta en egen stat, som Israel förövrigt sagt sig var villig att gå med på, måste palestinierna förhandla med Israel, någon annan utväg finns inte.
Krig löser inga konflikter det är Israel medveten om, men tyvärr verkar inte varken de palestinska eller iranska ledarna vara det.

Läs även: http://nyheter.paulwiden.se/?p=1252
och
http://israelnyheter.blogspot.com/2011/07/judarnas-ratt-till-sitt-land.html

Anonym sa...

Iran är inte ett arabland och har få vänner i mellanöstern. Det får vi inte glömma bort. Stöder förvisso Hamas och Hizbollah men förhållandet till resten är ansträngt. Ett kärnvapenanfall mot Tel Aviv skulle förmodligen slå ut hela Gazaremsan också med ca 1 miljon invånare. Den där artikeln är inget annat än skrämsel-propaganda i opinionsbildande syfte. I ett sådant scenario skulle det rent strategiskt vara troligare att Israel skickar första missilen.

Anonym sa...

Judarna i Europa har förföljts med kulmen 1933-1945. Varför ska palestinierna betala för antesemitismen i Europa? Iran stödjer att en palestinsk stat bildas. Att omöjliggöra ett liv för palestinierna med att spränga atombomber i området verkar väl idiotiskt.

Daniel sa...

Naturligtvis skulle det vara idiotiskt att attackera Israel med atombomber.
Men idiotiska ledare gör idiotiska saker.
Tyvärr har de iranska ledarna vid upprepade tillfällen gjort klart att de vill förinta Israel och de håller dessutom på att utveckla kärnvapen, så hotet är verkligt.
Iran stöder bildandet av en palestinsk stat? Ja, men bara så länge det innebär att Israel förintas.
Eftersom Iran skulle vara beredd att offra en del av sin egen befolkning i ett kärnvapenkrig mot Israel skulle det säkert inte bekymra dem det minsta att de palestinska araberna skulle stryka med i ett kärnvapenanfall. Det är ett litet offer för att islam skall segra.
Citat:”I sinom tid kommer den islamiska världen att förfoga över kärnvapen och då hamnar västvärldens strategi i en återvändsgränd, eftersom en enda atombomb är tillräcklig för att utplåna hela Israel”, har den tidigare iranske presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani förklarat. ”Även om Israel skulle hinna svara med egna atombomber skulle det bara skada den islamiska världen, medan den judiska staten en gång för alla skulle upphöra att existera.

Anonym sa...

Iran har inga ambitioner att släppa en atombomb över Israel. Det är ett påhitt av er galna sionistgrisar som när er på död och lidande. Den omtalade raderingen av Israel från kartan gäller Israels upphörande som stat, varken mer eller mindre. Att ni sionistjudegrisar är paranoida och självömkande fån som tolkar allt deras självförtjänta fiender som fan tolkar bibeln ändrar inte på den saken. Men visst, kasta första stenen ni och gör Adolf Hitler till profet...

Daniel sa...

Ja, när man inte har något vettigt att skriva kan man alltid använda fula ord.
Om inte annat så ger det läsarna en aning om vad författaren går för.

Daniel sa...

Ingen kan med säkerhet veta vad de iranska ledarna har för avsikter och det är ett stort problem.
Men det man vet är att de iranska ledarna säger att de strävar efter att utplåna den judiska staten Israel.
Man vet också att Iran stöder Hamas och Hizbollah ekonomiskt och med vapen.
Båda terrororganisationerna har som mål att utplåna Israel som judisk stat och använder sina vapen till att urskillningslöst angripa civila mål i Israel.

Man vet också att Iran bryter mot icke spridningsavtalet för kärnvapen genom att förhindra IAEA att inspektera deras anläggningar.
Man vet att Iran anrikar uran till en grad som inte behövs för fredliga ändamål.
IAEA säger i sin rapport att det fins fog för misstankarna att Iran håller på att utveckla kärnvapen, i strid med avtalet de undertecknat.

Detta ställer omvärlden och speciellt Israel inför en svår situation.
Om omvärlden inte förmår Iran att samarbeta med IAEA och avstå från kärnvapen utvecklingen har Israel två möjligheter. Båda är nästan lika dåliga.
Israel kan hoppas på att Iran inte skall använda sina vapen mot Israel och inte göra någonting.
Om man har fel betyder det att Israel kommer att utsättas för en atomvapen attack med katastrofala följder.
Om Israel anser att risken med att vänta och hoppas på det bästa är för stor och istället försöker förstöra kärnanläggningarna i Iran blir följderna antagligen också katastrofala.
Det bryter antagligen ut ett krig mellan Iran och Israel. Israel får skulden för att ha startat kriget och Iran kan svara på Israels attack och ingen vet vilka andra som kommer att bland sig i striderna ,men man kan anta att Irans vapenbröder Hizzbolla och Hamas skulle skjuta största delen av sina raketer mot Israel.
Detta alternativ skulle alltså också vara en katastrof för Israel.
Frågan hur man skall gå tillväga är säkert en av de svåraste frågorna de israeliska politikerna måste ta ställing till.