torsdag 9 februari 2012

Judiska flyktingar

I samband med att dagens Mellanöstern skapades, före och efter andra världskriget, blev omkring 850.000 judar tvungna att fly från arabländerna.
De judiska flyktingarna är fler till antalet än de palestinska arabiska flyktingarna och det ekonomiska värdet på kvarlämnad egendom är betydligt större än de palestinska flyktingarnas förlust.
De judiska flyktingarna och deras ättlingar utgör  52 % av Israels befolkning.De judiska flyktingarna togs nämligen emot i Israel och blev fullvärdiga medborgare.
De arabiska flyktingarna däremot tvingades, och tvingas fortfarande, att leva i flyktingläger utan medborgerliga rättigheter i arabländerna.
De palestinska flyktingarna får mycket publicitet men med lite bakgrundskunskap kan man säga att det inte är Israel som skall lösa de palestinska flyktingarnas problem och inte heller kompensera dem för ekonomiska förluster.
Israel tog hand som sina flyktingar, araberna får ta hand om sina.
Det finns andra exempel på hur stora folkgrupper har tvingats byta plats: t.ex..när Indien och Pakistan var i krig med varandra 1947 bytte omkring 7 miljoner människor plats och samma sak hände mellan Turkiet och Grekland efter första världskriget.Det har aldrig varit tal om någon rätt att återvända för dessa flyktingar utan folkförflyttningen förblev permanent.

Läs mer i denna intressanta artikel: Now is the time to fight for Jewish refugees




Inga kommentarer: