tisdag 18 september 2012

"Förolämpa" islam i USA - ställs inför domstol i Egypten

I Egypten och Iran verkar man anse att även i den "kristna" delen av världen skall man följa islamsk lagstiftning.
Sju egyptiska kopter (kristna) och en amerikansk pastor kommer i egyptisk domstol att anklagas för att ha förolämpat islam på grund av deras stöd för den omtalade filmen där Mohammed.förolämpas. För "brottet" kan dödsstraff utmätas.

Iran har å sin sida genom ett brev från utrikesminister Ali Akbar Salehi till FN:s generalsekreterare bett generalsekreteraren att vidta lagliga åtgärder mot de ansvariga för filmen.
Irans vice-president säger hotfullt att Iran kommer att spåra upp den skyldige till filmen.

Varken i Egypten eller Iran står religionsfriheten eller yttrande- och åsiktsfrihet högt i kurs men nu vill dessa stater förfölja medborgare även  i andra stater som ger uttryck för åsikter som inte passar de islamska staterna.
Man får hoppas att västvärlden bestämt, klart och tydligt gör klart för Egypten och Iran (och eventuella andra islamska stater) att deras agerande är oacceptabelt. De kan tvinga sina egna medborgarna att leva under islamsk förtryck men i västvärlden gäller andra regler. Här har man rätt att kritisera en religion till och med på ett dumt och provokativt sätt.

World Watch List över länder där kristna förföljs finns Iran finns på plats nummer 5 och Egypten på nummer 15.

Egypt court to try Copts abroad over anti-Islam film

 

Varför blir muslimerna förolämpade?
En orsak till de starka reaktionerna från en del muslimer är att de vill se Mohammed som en god och syndfri människa. Tyvärr har den bilden inget stöd i verkligheten. Mohammed var varken särskilt god eller syndfri.
- Mohammeds nya religion tvingades med våld på araberna.
- Han var en rövare som attackerade karavaner för att få rikedom och makt. Av samma orsak lät han slakta  hundratals judar. 
- Han bröt sina löften till invånarna i Mecka och anföll dem trots ingången vapenvila.
- Han hade betydligt fler hustrur än de fyra som är tillåtet för andra muslimer. Den yngsta av dem var bara 8-9 år gammal när Mohammed tog henne till hustru och en annan av dem var egentligen Mohammeds adoptivsons vackra hustru. Mohammed fick lämpligt en uppenbarelse av Allah som gav honom rätt att ta sin adoptivsons hustru.
Man behöver således inte göra mycket mer än lägga fram historiska fakta för att det skall anses vara en förolämpning mot Mohammed .

 En annan orsak till reaktionerna är säkert att vissa grupper som är fientligt inställda till väst / USA/ Israel använder filmen till att skapa ännu mera hat mot västvärlden.

Inga kommentarer: