tisdag 25 september 2012

Yom kippur - Försoningsdagen

I kväll inleds firandet av Yom Kippur / Försoningsdagen i Israel. Detta är den heligaste dagen i judendomen och nästan alla judar fastar från mat och dryck i 25 timmar.
Stora delar av samhället stannar opp men säkerhetsstyrkorna är i högsta beredskap och gränserna till västbanken och Gaza är stängda i 48 timmar. 
Security forces on high alert as Israel marks Yom Kippur

Läs mer om Försoningsdagen i 3 Mos.16 och 3 Mos 23:26-32.

Yom Kippur enligt Judiska församlingen i Stockholm:

Jom Kipur – Försoningsdagen

"De tio botdagarna kulminerar i Jom Kipur, vilken är den största av de judiska helgdaganar – och en fastedag. Denna helgdag börjar kvällen innan i synagogan med Kol Nidre, en urgammal juridisk formel. Vi ber om att få bli lösta från alla de löften som vi kommer att ge under det kommande året, men som vi inte kan hålla. Detta gäller endast löften till Gud, löften, som vi menade allvar med, när vi gav dem, och som vi känner skuld över att inte kunna hålla. Löften människor emellan kan inte hävas genom bön, och försoning med Gud är inte möjlig utan att man bett de personer om förlåtelse, som man handlat orätt emot. Det tillhör Jom Kipurs regler att ovänner skall sluta fred, att ljus skall tändas för våra avlidna, att man har en vit kitel (en sorts skrud) och vit kipa, som symboliserar "renhet". Jom Kipur avslutas med Neila – portens stängning – en avslutningsgudstjänst som vädjar om bot, bättring och bönhörelse."

Inga kommentarer: