fredag 14 september 2012

Shana Tova!

Rosh Hashana, det judiska nyåret infaller på söndag kväll. En högtid med basunklang kallas högtiden i Bibeln (3 Mos.23:23).
Basun (shofar) blåsandet har till uppgift att väcka människan till insikt om att att vi en dag, vid den sista basunens ljud, kommer att ställas till svars inför vår Skapare.
Har vi levt ett liv som berättigar till att bli uppskriven i Livets bok? Ett heligt och rättfärdigt liv där vi i tankar ord och gärningar uppfyllt Guds heliga vilja?
Självrannsakan, att reda upp relationer till sina medmänniskor, att förlåta och bli förlåten är sådant som hör till Rosh Hashana och de tio följande dagarna fram till Försoningsdagen.
Må du bli uppskriven för ett gott år, önskar man varandra under högtiden.

Som kristen går tankarna till Jesu ord till hans lärjungar : "Gläd er inte så mycket över att andarna lyder er, som över att era namn är skrivna i himlen." (Luk.10:20)
Varför var deras namn skrivna i himlen, i Livets bok?
Därför att de satte sin tro och sitt hopp till Jesus, Messias och "den som tror på honom han skall inte gå förlorad utan ha evigt liv" säger Jesus. (Joh. 3:16)

Under Försoningsdagen som följer på Rosh Hashana offrades under templets tid ett syndoffer för hela folkets synder och synderna placerades på "syndabocken" som fördes ut i öknen.

Jesus blev denna syndabock som tog hela folkets (mänsklighetens) synd på sig (Jes. 53). Därför får vi som sätter vår tro till honom lita på att vi blir uppskrivna i Livets bok för ett gott år och för evigheten. Inte för att vi själva lyckats leva ett heligt och rättfärdigt liv utan för att Jesus gjorde det och det räknas oss till godo.
Må du bli uppskriven för ett gott år i Livets bok!
Shana Tova!

Här följer nyårshälsningar från Israels president, premiärminister och överbefälhavare:




Inga kommentarer: