tisdag 13 juni 2017

I kampen mellan Hamas och Fatah är det vanliga människor som får lida

De palestinska myndigheterna (Fatah och Abbas) vill inte betala för elektriciteten som Israel levererar till Gaza. Det handlar om en maktkamp mellan Fatah och Hamas och Abbas vill sätta press på Hamas genom att minska på eldistributionen till Gaza. Israel gick i söndags med på minska eltillförseln till Gaza trots att det kan försätta området i en mycket svår situation och Hamas varnat för att det kommer att leda till en "explosion".
Situationen är komplicerad för både Israel och Abbas är medvetna om att Hamas har pengar att betala för eltillförseln men Hamas väljer att sätta pengar på krigsförberedelser mot Israel.
Varför skall man då leverera el gratis till området och stöda terrororganisationen som mer eller mindre håller invånarna i Gaza som gisslan? Men om man inte ser till att området får åtminstone en del av den el den behöver blir situationen för invånarna ännu svårare.
Gazas enda kraftverk slutade fungera för någon månad sedan då Hamas vägrade betala för bränsle till de palestinska myndigheterna.
Egypten påstås nu förhandla med Hamas om att leverera en del el till området men med  de ledningar som finns från Egypten kan man inte ersätta bortfallet från Israel. I förhandlingarna kräver Egypten också att Hamas utlämnar terrorister till Egypten och går med på en del andra säkerhetsarrangemang.

Hamas warns Gaza electricity cut will lead to ‘explosion’

Egypt said to offer Hamas electricity in exchange for 17 wanted men

Netanyahu: Israel not seeking escalation over Gaza electricity crisis

Inga kommentarer: