söndag 6 januari 2008

Oroligt vid gränsen till Gaza

Under veckoslutet besköts Israel med ett stort antal kassamraketer och granater från Gaza.Flera hus i Sderot skadades i beskjutningen och en 14-årig pojke skadades. I torsdags träffades norra Ashkelon i Israel av en Katyusha raket. Dehär raketerna har en större räckvidd och mera sprängkraft än Kassamraketerna och israelerna ser med oro på utvecklingen, som betyder att allt fler israeler lever i farozonen för raketbeskjutning.
Den israeliska armén har genom flera operationer i Gaza försökt stoppa raketbeskjutningen men utan att lyckas. Ett tiotal medlemmar i Hamas och andra terrororganisationer har dödats under de senaste dagarna och fem israeliska soldater har skadats.

Transport av medicin och medicinsk utrustning till Gaza pågår kontinuerligt säger general Nir Peres som sköter samarbetet med palestinierna vid Eretz gränsövergång.
Däremot har Israel skurit ner på bränsleleveranserna till Gaza och de palestinska myndigheterna uppger att eltillförseln därför kommer att ransoneras.

Israel och palestinierna skall förhandla om de svåra och viktiga frågorna i en special kommitte ledd av utrikesminister Livni och före detta premiärminister Ahmed Qureia. Frågorna gäller Jerusalem, flyktingarna och gränserna.

Mer än en tredjedel av Israels hela poliskår (10.500) skall garantera president Bushs säkerhet under hans besök i Jerusalem denna vecka. Om inte annat så kommer beöket att resultera i trafikkaos i Jerusalem.

Inga kommentarer: