söndag 26 oktober 2008

Intervju med Ahtisaari

En intervju som Sveriges Radio gjort med nobelpristagaren Ahtisaari har flitigt citerats i finländska tidningar.Som vanligt väljer journalisterna att lyfta fram vissa citat och tiger om andra.Nu valde man att lyfta fram uttalandena om Mellanöstern. Den som vill höra hela intervjun kan göra det på här.
Ahtisaari är motstridig i sina uttalanden.
Dels säger han att politisk vilja att lösa konflikten saknas på båda sidorna om Atlanten, detta noteras i tidningarna. Samtidigt säger han att USA satsat mycket tid och energi på att lösa konflikten och Tony Blair för sin del (Europa) gjort allt han kunnat.Detta rapporteras inte i tidningarna.
Ahtisaari säger också att det är så många som sysslar med att lösa konflikten i Mellanöstern, att det verkar som om alla skulle vilja ha sin egen man på plats. Detta överensstämmer inte heller med påståendet att politisk vilja saknas till att lösa konflikten.

Ahtisaari säger att han inte själv är intresserad av att bli inblandad i fredförhandlingarna,däremot stöder han Tony Blair som är Kvartettens representant och hoppas att USA:s nya president också kommer att stöda honom.

Ahtisaaris uttalanden om att man kanske borde tala med Hamas är ganska märkliga när han samtidigt medger att män som Milosevic i Serbien och Saddam Hussein i Irak är människor som helt enkelt måste stoppas och då är även militära medel tillåtna. Ahtisaari ställer sig inte bakom påståenden som säger att invasionen av Irak skulle vara ett brott mot folkrätten. Tvärtom ser han det som Saddam gjorde som det största brottet mot folkrätten.
Ahtisaari kan knappast vara omdeveten om att det som Hamas gör mot det egna folket och mot Israel inte är ett dugg bättre än Saddams gärningar.

Ahtisaari säger att man om man skulle sätta sig ner och förhandla så skulle man snabbt komma på en fungerande plan. Detta är ett märkligt uttalande eftersom parterna har förhandlat i olika repriser sedan början av 90-talet. Ett snabbt resultat är det sista man skall vänta sig.
För att uppnå fred måste båda parterna sträva mot en fredlig lösning. Man behöver bara läsa Hamas och PLO:s stadgar för att inse att det inte är bara att sätta sig ner och utarbeta en fredsplan. De två organisationerna säger klart ut att deras mål är att utplåna den judiska staten. Kanske detta är en målsättning som Ahtisaari inte stött på i sina medlaruppgifter tidigare.

Ahtisaari verkar också totalt bortse från den roll religionen spelar i konflikten. Jag citerar från boken Islam Israel och församlingen av Marcel Rebiai :
"Islams anspråk på Israel och Jerusalem
..här handlar det när allt kommer omkring inte om palestiniernas öden och behov, utan om det islamska anspråket på hela Israel. Det gäller för att vara helig islamsk mark- framför allt Jerusalem och Tempelberget. För den islamska självuppfattningen är det outhärdligt att det judiska folket härskar över islamiskt land och att Tempelberget står under dess överhöghet. Enligt Koranen är nämligen judafolket förkastat av Gud överlämnat åt muslimerna till att dömas och förintas. Inte minst judarnas historia under de senaste 2000 åren stärker muslimerna i deras uppfattning att judarna är parias, som av alla folk har blivit förföljda, förintade och slutligen utspydda ur deras mitt på islamisk mark. Det sistnämnda är ett faktum som muslimerna aldrig kommer att förlåta västvärlden.
Staten Israels existens och det judiska folkets närvaro är för islam och därmed för muslimerna ett hot och ett ifrågasättande av islams syn på sig självsom den härskande religionen, den religion som äger den sista och slutliga sanningen.
Det är den gamla kampen om utkorelsen som utspelar sig här. Har det islamska samfundet ersatt det judiska folket som Guds folk, som Guds verktyg för att föra ut hans rike till folken eller inte? Vem är det som har herraväldet - islam eller den bibliska, judiskt- kristna gudsuppenbarelsen. Enligt islamskt synsätt tillhör auktoriteten den som regerar på Tempelberget."

Om man bortser från denhär aspekten av konflikten famlar man i blindo oberoende hur erfaren förhandlare man är.

Inga kommentarer: