torsdag 16 oktober 2008

Kristna deltar i firandet av löhyddohögtiden i Jerusalem

Lövhyddohögtiden firas som bäst i Israel. Jerusalem marchen som hölls i går ingår i festligheterna. Lövhyddohögtiden är en av de tre vallfartshögtiderna när alla män i Israel under templets tid skulle vandra till Jerusalem. Marchen är en påminnelse om detta.
I marchen deltog också tusentals kristna som kommit till Israel för att delta i festen och det program som ICEJ (International Christian Embassy in Jerusalem) ordnar.
De många kristna som deltar väcker både människornas och medias uppmärksamhet. Bland deltagarna kan man på videon nedan se många med Finlands flagga, så vårt land är välrepresenterat.
Jerusalem Post: 35,000 take part in Jerusalem March
Jerusalem Post video:
Haaretz: Thousands of Christians display support for Israel in Jerusalem parade

Lövhyddohögtiden
”Men på femtonde dagen i sjunde månaden, när ni inbärgat landets skörd, skall ni fira HERRENS högtid i sju dagar. På första dagen är sabbatsvila, och på åttonde dagen är också sabbatsvila. ...skall ni ta frukt av era vackraste träd, kvistar av palmer och grenar av lummiga träd och av pilträd, och ni skall glädja er i sju dagar inför HERRENS, er Guds, ansikte.” (3 Mos. 23:39-40)

Under lövhyddohögtiden bygger man enkla hyddor på balkonger och terasser där man sedan under veckan ofta intar sina måltider, och kanske till och med sover man i hyddan.
Högtiden skall påminna om Guds omsorg under ökenvandringen och det är framför allt en glädje fest.
Festen är också en skördefest som firas när hela skörden är bärgad och här finns också en profetisk betydelse. För kristna är Lövhyddohögtiden en påminnelse om att Jesus snart kommer tillbaka som Konung. Se Sakarja 14.

Under vattenösningsceremonin på Lövhyddohögtidens sista dag, när prästerna sjöng (Jes 12:3) : "Med fröjd skall ni ösa vatten ur frälsningens (på hebreiska: "Yeshuas källor" ) källor, berättas det följande om Jesus:(Joh. 7:37-39)
”På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus (Yeshua) och ropade: 'Om någon törstar, så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger.' Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. Ty Anden hade ännu inte blivit utgjuten, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad.”

Inga kommentarer: