söndag 3 januari 2010

Fakta om Gazakriget:2922 sömnlösa nätter

Det är ett år sedan Gazakriget, Svensk Israel-information har öppnat en hemsida med information om kriget.
Programförklaringen för Fakta om Gazakriget:2922 sömnlösa nätter :
"När Gazakriget skildras i Sverige saknas ofta viktig kunskap. Det kan handla om rena faktauppgifter, konfiktens bakgrund och Israels utsatta position. Därför blir bilden ensidig och osaklig. Vi hoppas att denna hemsida skall bidra till fler perspektiv även i Sverige.
Sidans namn – 2922 nätter – kommer från de åtta år av terrorbeskjutning från Gazaremsan som ledde till Gazakriget. 8 år x 365,25 dygn = 2922 nätter.
Namnet anspelar även på den hårt vinklade antologi – 22 nätter - som utgetts av vänsterpartiets bokförlag. Där skildras endast en liten del av sammanhanget (de sista 22 nätterna) och detta djupt osakligt. För att påvisa kontrasten till dem har vår hemsida köpts från samma formgivare. Skildringarna har beröringspunkter, men är i grunden väsensskilda.
Vanliga brister i medias rapportering från Gazakriget:

Uppgifter från Hamas återges okritiskt.
Man underlåter att ge den andra parten – Israel – chans till replik.
Israel skildras med ett särskilt färgat språkbruk.
Fakta utelämnas.
Bakgrunden saknas."

Fred i Mellanöstern presenterar hemsidan
"Så här drygt ett år efter Hamaskriget i Gaza har en svensk informationsportal startats som samlar fakta om kriget på en och samma plats. Den heter 2922 sömnlösa nätter och anspelar på de åtta åren som Hamaskriget varade, innan Israel till sist beslöt sig för att försöka reducera angreppen från Gaza genom ett ingripande förra vintern. Över en miljon civila israeler hade varit måltavlor för den palestinska islamistgruppens Iransponsrade missiler. Fortfarande vägrar Hamas att göra vad som krävs för att situationen ska normaliseras: avsäga sig terrorismen, erkänna Israel och fredsavtalen samt släppa den kidnappade Gilad Shalit.
Informationsportalen är uppdelad i fyra flikar: (1) Hamas, (2) Raketerna från Gaza, (3) Kriget mot Hamas i Gaza samt (4) Efter Gazakriget. Materialet kommer både från externa källor och från
Svensk-Israelinformation, som sammanställt sajten. Varje artikel är minutiöst försedd med fotnoter, källhänvisningar och referenser. Under Multimedia kan man hitta videoklipp och bilder som dokumenterar händelserna, samt vittnesmål från experter. När man nu översvämmas av debattinlägg, radioprogram och nyhetstelegram om ettårsdagen av Hamaskriget är detta en utmärkt kunskapssida för att kunna navigera mellan fakta och desinformation."

Inga kommentarer: