söndag 31 januari 2010

HBL i Gaza

Hufvudstadsbladets team har varit i Gaza och skrivit en artikel: "Vi har brist på allting - men vi lever" .
Några kommentarer till artikeln:
Gaza har gemensam gräns med både Israel och Egypten och båda länderna försöker förhindra att varor som kan hjälpa Hamas att rusta upp skall komma in till Gaza.Det är alltså inte fråga om bara Israels blockad vilket påstås i artikeln.
I stort sett hela världen är överens om att man inte skall samarbeta med Hamas innan de gått med på de krav som ställts på dem, kraven går ut på att Hamas måste avstå från terrorism och erkänna staten Israel.
Hamas är en totalt hänsynslös terrroristorganisaton som tog makten i Gaza genom en blodig kupp sommaren 2007. Organisationen förespråkar bl.a mördande av judar och uppmuntrar barn att söka döden och därmed bli martyrer. Hamas är kanske lika fruktad i Egypten som i Israel.
Vid en kontroll med israeliska utrikesministeriets hemsida kan man kostatera att exporten från Gaza varit betydligt större än vad som påstås i artikeln. Det är inte två lastbilar jordgubbar och blommor som exporterats utan t.ex. under vecka 2 exporterades 14 billaster.
Införseln av varor till Gaza har också under de senaste veckorna förutom humanitär hjälp bestått av bl.a. 6 anläggningar för avsaltning av vatten och utrustning för den palestinska mobiltelefonoperatören Jawal.
Varje vecka tillåts även ca 300 personer från Gaza komma till Israel för att få läkarvård.
Orsaken till att FN inte lyckats få tillstånd att föra in byggnadsmaterial kan mycket väl vara att en del av FN:s flyktingorganisation UNRWA:s anställda i Gaza är är Hamasmedlemmar, och det finns därmed inga garantier för att det inte är Hamas som bestämmer vad materialet skall användas till trots att FN "övervakar" användningen .

Inga kommentarer: