måndag 11 januari 2010

Märklig "mur" rapport i TV-Nytt

Jag såg just en mycket märklig rapport i TV- Nytt från Israel. Det handlade om Israels planer på att bygga en "mur" längs gränsen till Egypten. (Inslaget kan ses här, börjar vid 13.30)
Enligt TV-Nytt bygger man "muren" bl.a. för att förhindra judar från Etiopien att komma till Israel. ???!!
Det finns inte ett ord om något sådant i den isreliska pressens rapportering och det är märkligt att man kopplar ihop frågan om de etiopiska judarnas invandring med gränsstängslet.
När det gäller flyktingar är det främst det stora antalet sudanesiska flyktingar som skapat problem i Israel. Premiärminister Netayahu sade att Israel fortfarande kommer att vara öppet för flyktingar som flyr för sina liv.
TV-Nytt avslutade sin rapport med att nämna att 17 flyktingar skjutits när de försökt ta sig till Israel de senaste månaderna. Man glömde nämna att det var de egyptiska gränsvakterna som dödat flyktingarna, nu fick man intrycket att det var Israel som stod för dödandet.
I rapporten påstods också att Israel byggt en mur längs gränsen till Gaza. Vad jag vet har det länge funnits ett stängsel längs Gazagränsen och ingen ny mur har byggts.
Enligt rapporterna i de israeliska tidningarna byggs stängslet ( de kallar det stängsel eller barriär) för att förhindra terrorister, smugglare och illegala invandrare att ta sig in i landet.
Om jag inte tar helt fel finns det ett stängsel ( eller borde jag kalla det mur) längs en stor del av Finlands gräns mot Ryssland av samma orsaker som Israel bygger sitt gränsstängsel.
Som sagt, märklig vinkling när Israel vill bygga normalt gränsstängsel.

PM authorizes barrier along Sinai border Jerusalem Post

Israel to build NIS 1.5b fence along Egypt border Haaretz

Netanyahu approves construction of Egypt-Israel border fence Y Net News

Fred i Mellanöstern skriver om hur man i Sverige rapporterat om barriärbygget:
Terrorsupportrarnas kritik mot skyddsbarriären avslöjad
"...Men igår rapporterades att Israel planerar att förstärka landets södra gräns mot Egypten i Sinaiöknen. Varför det överhuvudtaget blev en notis i Sverige om det är obegripligt. En barriär ska byggas (inte att förväxla med den som Egypten bygger mot smugglingstunnlarna i Gaza) exakt längs med landets internationella och erkända gräns med Egypten i Sinai. Men då möts även detta av kritik på allsköns pro-palestinska websidor.
Därigenom avslöjas att det egentliga skälet till kritiken mot barriären vid Västbanken inte har någonting med stängslets placering att göra. Samma kritik kommer nämligen när Israel drar en skyddsbarriär exakt på sin internationellt erkända gräns till Egypten. Vad det handlar om är att palestinaanhängarna helt enkelt vill förhindra Israel från att försvara sig mot terrorism överhuvudtaget och någonstans, eftersom man stödjer terrorn. De är helt enkelt oroliga för att terrorism inte längre kommer att fungera, och att allt färre israeler kommer att kunna mördas..."

Inga kommentarer: