söndag 19 juni 2011

Nya fredsförhandlingar? - Knappast

Både USA och EU försöker få igång fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna.
David Hale och Dennis Ross utsända av Obama administrationen träffade parterna senaste vecka och Catherine Ashton, EU:s "utrikesminister" besöker området under veckoslutet.
Både USA och EU vill förhindra att palestinierna i september går till FN för att få endera säkerhetsrådet eller generalförsamlingen att erkänna en palestinsk stat, med östra Jerusalem som huvudstad och gränser baserade på vapenstilleståndslinjen från 1949 ( allmänt kallad 1967 års gränser).
Både USA och EU verkar vara så pass realistiska att de inser att förhandlingar är enda vägen till en fredsöverenskommelse.
Under mötet med Ashton upprepade emellertid palestiniernas president Abbas att förhandlingar med Israel inte kan komma igång om inte Israel stoppar byggandet i bosättningarna på västbanken och i östra Jerusalem.
Israel införde tidigare ett tiomånades byggstopp men palestinierna visade då inget större intresse av att förhandla och ett nytt byggstopp verkar vara ett helt uteslutet alternativ för Israel.
Kravet på byggstopp från palestiniernas sida är bara ett anant sätt att säga att man inte är intresserade av förhandlingar.

Premiärminister Netanyahu väntas i dag klargöra för Ashton att en ensidig sjävständighetsdeklaration från palestiniernas sida allvarligt kommer att skada möjligheterna till en överenskommelse mellan parterna.
Enligt Israel borde förhandlingarna återupptas utan förhandsvillkor.

Israels utrikesminister sade efter att han träffat Ashton i fredags att en ensidig sjävständighetsförklaring från palestiniernas sida skulle betyda slutet för Oslo överenskommelsen eftersom det skulle vara ett brott mot överenskommelsen. Vilket i sin tur skulle betyda att Israel inte längre skulle anse sig vara bundet av de överenskommelser som gjorts under de senaste 18 åren.

Inför det israeliska parlamentet upprepade Netanyahu i onsdags de principer han anser att en fredsöverenskommelse måste bygga på.Några exempel:
- Palestinierna måste erkänna Israel som judarnas hemland och de palestinska flyktingarna och deras ättlingar skall flytta tillbaka till den palestinska staten, inte till Israel.
-Jerusalem kommer att förbli Israels odelade huvudstad
- De stora judiska bosättningarna på västbanken (Judeen och Samarien) kommer att förbli israeliska
- Palestinierna måste avsäga sig alla fortsatta krav på Israel

PM to warn Ashton against unilaterally declared Palestine

PM meets with US officials, Ashton to visit Israel Friday

Behind the Headlines: The Dangers of Premature Recognition of a Palestinian State
"A unilateral declaration harms true peace, challenging the most basic principles of Mideast peacemaking, and undermines all internationally accepted frameworks for peace. All call for a mutually-negotiated and agreed resolution of the conflict. All reject unilateral actions. "

Abbas: vi kommer inte att erkänna den judiska staten





Inga kommentarer: