torsdag 16 juni 2011

Plock från senaste händelser i Mellanöstern

Jordanien
Det finns tecken som tyder på att oroligheterna i arabvärlden kan sprida sig till Jordanien.
Den mer eller mindre enväldige kung Abdullah II utlovade reformer tidigare i år men folket börjar visa tendenser till otålighet när ingenting händer.
För några dagar sedan rapporterades det att kungens bil angreps av stenkastande ungdomar när han besökte södra Jordanien.
Läs mera: King's snail's pace reforms angers Jordanians
Kung Abdullah har i en intervju för Washington Post gett utryck för en negativ syn på fredsprocessen mellan Israel och palestinierna och han skyller långt på Israel som enligt honom inte är intresserad av en tvåstats lösning och fred med araberna.
Jordan's Abdullah: Israel is not interested in peace
Jordan's Abdullah: 2011 will be very bad year for peace

Libanon
Libanons mufti, Sheikh Mohammed Rashid Qabbani, gjorde en palestinsk delegation nästan mållös när han gav sin syn på de palestinska flyktingarna i Libanon.
"Vi har tagit emot er men vi vill inte längre ha er... ni är slödder... ni kommer aldrig att vinna seger..
De palestinska flyktingarna, deras barn och barnbarn lever under dåliga förhållanden i Libanon. De har inte beviljats medborgarskap och saknar många av de normala mänskliga rättigheterna.
Mufti of Lebanon: Palestinians are 'trash', not welcome

EU
Europa parlamentets president Jerzy Buzek: "Palestinierna sade inte att de är beredda att förhandla,,, men efter att ha talat med dem tror jag att de är redo att starta förhandligar...de sade inte det men jag känner på mig att det är så..."
Ibland undrar jag vad som egentligen krävs för att uppnå en hög position inom politiken.
Buzek sade också att han inte motsätter sig en palestinsk självständighetsdeklaration i FN.
Israel har också gjort ensidiga beslut ansåg Buzek och syftade på bosättningarna.
Buzek glömde tydligen bort att det var det internationella samfundet genom Nationernas Förbund som gav judarna rätt att bosätta sig i det dåvarande Palestina mandatet (hela området väster om Jordanfloden). Bosättningarna är alltså inget ensidigt beslut av Israel.
EP President: EU doesn't oppose Palestinian statehood

1 kommentar:

Anonym sa...

mycket intressant, tack