torsdag 8 mars 2012

Fakta om Israel och konflikten med araberna

- Apartheid wall/ the wall 
Den som använder ordet apartheid när man talar om Israel sprider propaganda och svartmålar medvetet Israel. Den israeliska staten har inget med apartheid att göra utan där lever en arabisk minoritet på ca 20% av befolkningen och de har fulla medborgerliga rättigheter.
Som alla minoriteter måste de naturligtvis arbeta för att få sin röst hörd. En del av de israeliska arabernas ledare gör det inte enklare för araberna eftersom de i konfliktsituationer ibland öppet stöder Israels fiender.
Läs gärna: Israel and the Apartheid Slander by Richard Goldstone

-The Wall - muren. Att använda ordet mur om den säkerhetsbarriär som Israel byggt för att skydda sin befolkning mot terroristattacker är en medveten förvrängning av fakta. Över 90 % av barriären består av ett metallstängsel - det är alltså ingen mur. Säkerhetsstängslet har varit mycket effektiv, genast efter att det byggdes minskade de palestinska terroristattackerna drastiskt.
De problem som barriären medför för palestinierna kan jämföras med ett motorvägsbygge. Rörligheten begränsas - man kan inte ta sig över barriären var som helst utan bara där det finns portar/ en motorväg kan man inte heller ta sig över var som helst utan endast där det finns under eller överfarter.
När en motorväg byggs måste markägarna sälja den mark som behövs eller så tvångsinlöses marken - samma principer har gällt vid byggandet av barriären.
Barriären är fortfarande nödvändig eftersom över en tredjedel av palestinierna säger sig stöda terrorattacker mot civila israeler. (på västbanken  35,5% och i Gaza 62,5% ) http://www.pcpsr.org/survey/polls/2011/p42efull.html

- Olaglig ockuperat - palestinskt territorium
Israels ockupation av västbanken/Judéen och Samarien är inte olaglig. När Jordanien ockuperade området mellan 1948 och 1967 var det fråga om en olaglig ockupation eftersom Jordanien erövrade området i ett anfallskrig.
Israel erövrade däremot området i ett försvarskrig och har därmed rätt att förvalta området tills man genom förhandlingar har kommit överens om vad som skall göras med området.

Palestinskt territorium - Det har aldrig funnits någon palestinsk stat och därmed finns det inte heller något palestinskt territorium. Israel erövrade området (västbanken) av Jordanien och innan Jordanien erövrade området tillhörde det Brittiska Palestina mandatet och innan dess Ottomanska riket.

- Olagliga bosättnigar
Judisk bosättning i Judéen och Samarien är inte olaglig, tvärtom.Efter första världskriget när  nya stater skapades i Mellanöstern och gränserna drogs upp skapades det brittiska Palestina mandatet uttryckligen för att judarna skulle få återupprätta sin nationalstat i området. Judarna uppmanades att bosätta sig i mandatområdet, alltså i området mellan Medelhavet och Jordanfloden.
Enligt bindanade internationella avtal från San Remo konferensen och  stadgarna för Palestina mandatet har judarna  rätt att bo även i Judéen och Samarien/västbanken som befinner sig på Palestina mandatets område.  
Eftersom judarna, flera årtionden innan Israel fick sin självständighet, genom internationella avtal uppmanades bosätta sig i det område som Palestina mandatet utgjorde finns det inget fog för att t.ex påstå att Genevekonventionen skulle förbjuda judar att bosätta sig där.
När Jordanien erövrade västbanken fördrevs alla judar från området även från östra Jerusalem och Gamla stan.
Efter att Israel 1967 fick kontroll över området har judarna igen kunnat bosätta sig där.
Eller läs åtminstone  "conclusion"  http://www.ec4i.org/images/stories/ECI_San_Remo_document.pdf

- 1967 år gränser - gröna linjen
Det finns egentligen inte någonting som kan kallas 1967 års gränser. Det som man menar med uttrycket är vapenstilleståndslinjen  mellan Israel och Jordanien från 1949. Det är alltså inte fråga om någon fastslagen gräns utan om den linje som skilde åt de jordanska och israeliska trupperna.
I vapenstilleståndsavtalet från 1949 mellan Israel och Jordanien sägs det uttryckligen att vapenstilleståndslinjen inte på något sätt skall påverka var en framtida gräns dras.


- FN resolutioner är inte bindande utan rekommendationer
Det påstås ofta att Israel inte följer olika  FN resolutioner, men faktum är att alla resolutioner som FN:s generalsförsamling antar endast är rekommendationer.De är inte bindande för medlemsländerna.
Även de resolutioner som FN:s säkerhetsråd antagit gällande Israel/arabkonflikten har status av rekommendationer eftersom de antagits under kapitel VI, vilket betyder att de inte är bindande (endast resolutioner antagna under kapitel VII är bindande).
Resolutioner som antas i generalsförsamlingen är politiska beslut och har ingenting att göra med vad som är rätt och fel, och inget med internationell lag.
Så länge majoriteten av FN:s medlemsländer inte är fria och demokratiska har resolutioner som de driver igenom inte ens någon moralisk vikt. (Endast 45 % av FN:s medlemsstater betecknas som helt fria av Freedom House http://www.freedomhouse.org/sites/default/files/inline_images/FIW%202012%20Booklet--Final.pdf )
Eftersom de muslimska staterna, med sitt inflytande i Asien och Afrika, automatiskt får en majoritet bakom alla sina förslag går resolutioner som är riktade mot Israel alltid igenom.
Den israeliska fredskämpen och författaren Amos Oz har beskrivande sagt ungefär såhär: Om araberna i FN lägger fram en resolution som  lägger skulden för jordbävningarna i Filippinerna på Israel kommer resolutionen automatiskt att antas.
Detta förklarar varför det finns så många FN-resolutioner som fördömer Israel och varför Israel inte har några skyldigheter att följa dem. 

- FN:s delningsplan från 1947 för Palestina mandatet (resolution 181) föreslår en delning i en arabisk och en judisk stat. Om palestinierna förespråkar att Israel skall följa alla FN beslut borde de kräva av sig själv att de erkänner Israel som judarnas hemland,en judisk stat, men det gör de inte. De pratar bara om två stater sida vid sida, men aldrig om Israel som judarnas hemland.
Om  visionen är att de arabiska flyktingarnas ättlingar skall återvända till Israel är målsättningen med två stater = två arabiska stater och ingen judisk.

- En palestinsk stat
Trots att det inte är politiskt korrekt att säga det, är det ändå ett faktum, det  finns redan en palestinsk stat. Jordaniens territorium utgör ca 80 % av det ursprungliga Palestina mandatet som skulle bli judarnas hemland.Britterna gav emellertid detta område till araberna  1922.
Majoriteten av Jordaniens befolkning betecknas som palestinier.
Jordaniens tidigare regent sa en gång så här: Jordanien är Palestina och Palestina är Jordanien.
Det är svårt att med några fakta motbevisa honom.

Israel har ändå gått med på att det skall bildas ytterligare en arabisk/palestinsk stat på västbanken, alltså på ett territorium som redan genom internationella avtal lovats till judarna.
För att denna stat skall kunna bildas måste Israel och palestinierna förhandla om hur denns stat skall se ut, om gränser,säkerhetsarrangemang osv.
Israel är, och har varit, beredd att förhandla utan förhandsvillkor. Palestinierna vägrar komma till förhandlingsbordet om inte Israel på förhand uppfyller vissa palestinska krav. (Även när Israel gick med palestiniernas villkor och införde ett tio månaders byggstopp för judar på västbanken vägrade palestinierna förhandla.)

- PLO, palestiniernas lagliga företrädare - dess stadgar
En orsak till varför palestinierna inte är speciellt intresserade av förhandlingar ligger säkert i att de helt enkelt inte är beredd på att göra de kompromisser som de vet att är nödvändiga.
En sak som palestinierna måste erkänna för att det skall bli fred, är att Israel är judarnas hemland, precis som FN:s delningsplan från 1947 förutsätter.Detta är något som araberna vägrade erkänna 1947 och PLO, som är palestiniernas enda legitima representant vid förhandlingar med Israel, vägrar fortfarande erkänna detta faktum.
I PLO:s stadgar kan man läsa att organisationen anser att väpnad konflikt är det enda sättet att befria Palestina och Palestina utgörs av ett odelbart område mellan Medelhavet och Jordanfloden.
Det kan påpekas att i PLO:s gamla stadgar, från tiden när Jordanien ockuperade västbanken, sägs det inget om att upprätta en stat på västbanken utan PLO kämpade då för att befria det område som  utgjorde Israels territorium.
Hamas har samma målsättning som PLO men Hamas krig mot Israel är ett utpräglat religionskrig. I Hamas stadgar finns det avsnitt som uppmanar till mord på judar. 
PLO STADGAN FRÅN 1968:
Article 2:Palestine, with the boundaries it had during the British Mandate,
is an indivisible territorial unit.
Article 9: Armed struggle is the only way to liberate Palestine.
Article 19: The partition of Palestine in 1947 and the establishment of the
state of Israel are entirely illegal...

PLO stdagan från 1964:
Article 24: This Organization does not exercise any territorial sovereignty over the West Bank in the Hashemite Kingdom of Jordan, on the Gaza Strip...
Article 26: The Liberation Organization cooperates with all Arab governments, each according to its ability, and does not interfere in the internal affairs of any Arab states.

- Ockupationen orsak till palestinskt motstånd och terrorism
Att påstå att Israels ockupation är orsaken till det palestinska motståndet och terrorismen är  utan grund.
Det förekom palestinsk terrorism redan på 1920-talet, långt innan det fanns någon judisk stat.
PLO grundades för att bekämpa Israel när det var Jordanien som ockuperade västbanken, inte Israel.
Det är inte Israels ockupation som är orsak till arabernas/palestiniernas krig och terrorism. Terrorismen fanns där före Israels ockupation av västbanken.
Däremot kan man kanske säga att det är judarnas närvaro i sitt eget hemland som förorsakar ett så hårt motstånd.Som kristen med lite insikt i andliga verkligheter är det inte svårt att se var detta motstånd har sitt ursprung.

- Terrorister hedras som hjältar av de palestinska myndigheterna och detta skapar nya terrorister. Läs mera här: http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=448

- Palestinierna får lida på grund av Europas dåliga samvete efter Förintelsen
Det internationella erkännandet för judarna att återuppbygga sitt hemland kom inte efter andra världskriget och Förintelsen.
Erkännandet kom tiotals år tidigare, efter första världskriget ,när gränserna för det nya Mellanöstern drogs upp. Samtidigt som araberna fick rätt att bilda flera självständiga stater Irak, Syrien, Libanon och Jordanien, fick judarna också rätt att återuppbygga sin egen stat inom ett givet område, Palestina mandatet mellan Medelhavet och Jordanfloden.
Efter andra världskriget föreslog FN att ´Palestina mandatet skulle delas i en judisk och en arabisk stat. Judarna godkände förslaget men araberna sade nej.
Araberna startade ett krig för att förhindra den judiska statens uppkomst men misslyckades i sina uppsåt. Israel fick sin självständighet och ett eget territorium, araberna brydde sig inte om att skapa någon stat för de palestinska araberna på området som de erövrade i kriget (västbanken) utan Jordanien ockuperade och behöll området. Det är alltså inte Israel och judarnas fel att palestinierna inte har fått någon egen stat på västbanken.

-Vatten
Det påstås att Israel stjäl palestiniernas vattenresurser. Men det finns internationella avtal från 1995 som reglerar användandet av vattnet i området. Israel och palestinierna har båda undertecknat avtalet och vittnen var USA, Ryssland, EU, Norge, Jordanien och Egypten.
Israel har följt avtalet och till och med levererat betydligt större mängder vatten till palestinierna än vad som var överenskommet.
Palestinierna har brutit mot avtalet genom att borra olagliga brunnar och genom att inte rena  avfallsvattnet.
Israel har lyckats minska färskvattenförbrukningen per person med 73% från år 1967 (från 504 till 137 kubikmeter). Palestiniernas förbrukning har stigit med 10%. (Från 86 till 95 kubikmeter)
Israel har antagligen den högsta återanvändningsgraden på avfallsvatten, 72 %. Palestinierna återanvänder 0 %. Istället rinner obehandlat avfallsvatten ut i vattendragen och förorenar också israeliska områden som vattendragen rinner igenom.
Mera information här: The water issue between Israel and the Palestinians (se också powerpoint presentationen)

- Kristnas situation på palestinsk kontrollerat område
Läs Justus Reid Weiners rapport om de kristnas situation på de av palestinska myndigheterna kontrollerade områdena.
Relationerna mellan muslimer och kristna är inte alltid så problemfria som det ibland påstås.
- Jerusalem
Man kan säga att Jerusalem har varit judarnas huvudstad i 3000 år oberoende om de har levat i exil eller bott i landet. Det historiska Jerusalem är Gamla stan som ligger i det man kallar östra Jerusalem. Östra Jerusalem är det område av Jerusalem som Jordanien ockuperade 1948-1967. Alla judar fördrevs från området och synagogorna i gamla stan förstördes.
När palestinierna kräver att de skall få östra Jerusalem som huvudstad är det i princip lika orealistiskt som att kräva att muslimerna skall avstå från Mecka.
Jerusalem har aldrig under historien varit huvudstad för någon annan nation än judarna. När judarna nu återvänt till sitt land kan man inte förvänta sig att de skall avstå från det historiska Jerusalem.
Israel har lovat att hålla Jerusalem öppet för alla. Om Jerusalem skulle tillfalla araberna/muslimerna vet vi av erfarenhet att så inte skulle vara fallet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Men det måste du medge att Israels armé ofta går hårt mot misstänkta brottsliga palestinier, vilket har vid många tillfällen orsakat många oskyldiga dödsoffer, och är det verkligen enda möjligheten att döda brottslingar? Har de ingen människovärde? Jag är själv kristen och ser Israel som heligt land som judarna skall bo i, men är inte alls nöjd med hur judarna behandlar palestinier. Tack, och bra blogg med mycket information!

Daniel sa...

Man kan säga att i allmänhet försöker Israel arrestera brottslingar/terrorister på västbanken. Israeliska armén är närvarande på västbanken och har även ansvaret för säkerheten på en del av området.
När det gäller Gaza är situationen en annan eftersom Israel inte har några trupper i området utan det är palestinierna själva som borde ansvara för upprätthållandet av ordningen.
När terrorister från Gaza utför raketattacker eller placerar ut bomber vid gränsen svarar Israel som man gör i krig, genom att försöka döda fienden.
Ibland går operationer fel och oskyldiga drabbas.
Israels armé går säkert hårt åt mot misstänkta terrorister men behandlingen torde inte vara hårdare än USA, NATO eller Ryssland använder.
Dessutom kan man tillägga att Israels agerande är på en totalt annan nivå vad som förekommer i Israels arabiska grannländer. Syrien är här ett skrämmande exempel på hur myndigheterna är beredda att döda den egna civilbefolkningen för att försöka behålla makten.