tisdag 9 oktober 2012

Hjälp till Gaza

Vår lokaltidning Österbottens Tidning uppmärksammade i söndags Ship to Gaza och deras fartyg Estelle som beskrevs som ett "biståndsskepp" med "nödhjälp" till Gaza.
Min kommentar publicerades i tidningen  idag:

Hjälp till Gaza
ÖT berättar i söndagens tidning om "biståndsskeppet" Estelle som är på väg med "nödhjälp" till Gaza.
Faktum är att Estelle varken är något biståndsskepp eller transporterar nödhjälp till Gaza. Skeppet används av den svenska  anti-israeliska organisationen Ship to Gaza för att försöka bryta den israeliska sjöblockaden av Gaza, detta enligt deras egen hemsida.
Alla vet att skeppet inte kommer att få tillåtelse att segla till Gaza, men huvudsaken för arrangörerna är att få publicitet och ge en så ofördelaktig bild av Israel som möjligt när skeppet stoppas.
Ship to Gaza säger på sin hemsida att Israels sjöblockad av Gaza är olaglig men en FN-utredning (Palmer rapporten) säger klart och tydligt att Israels sjöblockad av Gaza är laglig.
FN har också uppmanat biståndsorganisationer att föra in varor den lagliga vägen via israeliska hamnar.
Ifall målet med Estelle skulle vara att föra nödhjälp till Gaza skulle destinationen vara Ashdod i Israel därifrån varorna skulle föras landvägen till Gaza efter att myndigheterna kontrollerat att inga vapen finns bland varorna. 
Enligt  Ship to Gazas hemsida har Estelle lastat ca 40 ton cement och bl.a. 300 fotbollar. Detta kan då jämföras med att t.ex. under vecka 38 levererades 17.420 ton (644 lastbilar) gods till Gaza från Israel. Bl .a. levererades 27 billaster med cement och totalt 413 lastbilar med byggnadsmaterial.
Ship to Gaza kritiserar på sin hemsida Israel och sionisterna för palestiniernas situation i Gaza medan ingen nämnvärd kritik riktas mot Hamas som genom en blodig kupp tog makten i Gaza, beskjuter Israel med raketer och har som mål att utplåna Israel.
Ship to Gaza påstår sig vilja hjälpa palestinierna i Gaza, då borde de beakta senaste veckas rapport från Human Right Watch där det sägs att  tortyr, godtyckliga arresteringar, isoleringsinternering, orättvisa rättegångar och även avrättningar förekommer i Gaza.
Det är inte den israeliska sjöblockaden av Gaza som är huvudproblemet för befolkningen i Gaza utan problemet är att området styrs av en terroristorganisation.
Driven av sitt hat mot Israel ställer sig Ship to Gaza, som säger sig vilja arbeta för ökad respekt för mänskliga rättigheter, genom sitt agerande på terrororganisationen Hamas sida. Öppna gränser och därmed mera vapen till Hamas skulle inte gynna befolkningen i Gaza. Däremot kunde kanske en internationell kampanj som kräver att Hamas skall respektera mänskliga rättigheter ge lite hopp till både  befolkningen i Gaza och till israelerna på andra sidan gränsen.

3 kommentarer:

Mats sa...

Bra skrivit! Klart och koncist!

Kristian Nyman sa...

Hej, Daniel! Jag tog mig friheten att länka till denna utmärkta text i ÖT:s kommentarfält. Jag antar att det är ok eftersom den redan varit publicerad i nämnda tidning. God information behöver spridas så effektivt som möjligt!

Daniel sa...

Bra!Håller med dig, det är bra om informationen sprids! Tack!