torsdag 13 september 2007

Några plock ur senaste dagarnas nyheter

Igår kväll inleddes höstens festperiod i Israel med Rosh Hashana, det judiska nyåret. 10 dagar senare kommer Jom Kippur (Försoningsdagen) och därefter Lövhyddohögtiden.
Festperioden som i år sammanfaller med Ramadan (muslimernas faste- och festmånad) gör att poliser och militär är i högsta beredskap eftersom festperioden alltid varit terroristernas favorittidpunkt för attacker. Två självmordsbombare har arresterats de senaste dagarna, en yngling på västbanken och en anna på väg från Gaza till Beer Sheva.

För några dagar sedan skadades 69 israeliska soldater (värnpliktiga på grundutbildning) när en Kassam raket träffade deras förläggning. YLE - text TV rapporterade helt korrekt om händelsen, man nämnde till och med att Hamas såg den lyckade attacken som en gåva från Allah. Sin vana trogen undvek man ändå i rubriken att utpeka de skyldiga till attacken, eftersom det var palestinierna som anföll. När Israel utför en attack blir rubriken: "Israel anföll..." men nu lydde rubriken: "Raket skadade..."
Helsingin Sanomat hade också en liknande "neutral" rubrik: "Israelissa raketti-isku aiheutti enemmän vammoja kuin koskaan". Hade Israel varit angripande part hade antagligen första raden varit rubrik:"Palestiinalaisten raketti-isku on haavoittanut kymmeniä israelilaissotilaita".

Jag läste en FNB notis i lokaltidningen Österbottningen som behandlade Hamas hårda tag mot Fatahdemonstranter i Gaza. Det intressanta är att ungefär samtidigt med händelsen i Gaza använde Fatah liknande metoder mot demonstrerande Hamasanhängare på Västbanken, men om detta nämndes inget. Att rapportera om Hamas illdåd men inte om Fatahs ger läsaren en felaktig bild av situationen.

Syrien ankalgade senaste vecka Israel för att de kränkt syriskt luftrum. Israel har tigit som muren om händelsen vilket lett till ganska vilda spekulationer om vad som hänt.
Påståenden om att Israel förtörde en vapentransport från Iran till Hizzbollah har framförts.
Andra tror att det bara var ett test för att se hur effektiv Syriens luftförsvar är, med tanke på ett möjligt anfall på Iran.
De senaste ryktena säger att Israel bombade en anläggning där Nord Korea och Syrien utvecklade kärnvapen.
Arabländerna har till Syriens besvikelse inte varit särkilt ivriga i sina fördömanden av Israel. Detta beror till en del på att arabländerna (sunnimuslimer) inte ser med blida ögon på Syriens nära kontakter med Iran och Hizzb'allah (shiamuslimer).
Däremot har både Nord Korea och Ryssland protesterat.
Ryssland sa i ett uttalande att det är ett klart brott mot internationella lagar att kränka främmande luftrum. Det är ett uttalande som Finland kunde ha användning av nästa gång militärplan från Ryssland flyger in över vårt luftrum!
Dick Haas skriver om händelserna i Syrien på svenska

Senaste fredag hade HBL nästan en helsida som behandlade det nybildade islamska partiet i Finland.Det är skrämmande att konstatera att HBL inte gör några som helst försök att kritiskt fråga vad partiet står för. Med fet stil citerar HBL:" Vi vill främja det goda och motarbeta det onda". Det låter bra men samtidigt säger partiordföranden att det skulle vara fantastiskt om sharialagen tillämpades i Finland.
På motsatta sidan i samma tidning visar HBL, i ledaren av Björn Månsson, att man nog kan vara kritisk för att inte säga föraktfull när man lägger den sidan till. Månsson skriver om Halvar Sandell, "en märkvärdigt envis oliktänkare till präst". "Hur länge kan kyrkan tolerera kaplan Sandells intolerans i församlingstjänst", undrar han.
Jag undrar om inte de som HBL bekriver med orden " Vi vill främja det goda och motarbeta det onda" är betydligt mer intoleranta än "oliktänkaren till päst".
Märkligt att man inte vill eller vågar vara lika kritisk till islam som till kyrka och kristendom.

Björn Månsson återkommer i en ledare till bildandet av det islamska partiet och pekar helt riktigt på en del motsägelser. Tyvärr blir slutklämmen ändå ett slag mot kristdemokraterna som enligt honom föregått med gott (eller dåligt) exempel när det gäller blandning av religion och politik.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för en bra blogg! Jag är ofta här och läser.