fredag 18 april 2008

Interna palestinska strider och demonisering av Israel

Interna palestinska strider undergräver de palestinska myndigheternas auktoritet och trovärdighet. Det är inte bara Hamas coh Fatah som strider med varandra utan på västbanken är det medlemmar ur Fatahs olika grupperingar som strider.
Denhär veckan utsattes guvernören i Nablus för mordförsök när han besökte flyktinglägret Balata. Aqsa Martyrernas Brigad som hör till Fatah tog på sig ansvaret för mordförsöket. Attentatet utfördes av några av dess medlemmar som för en tid sedan flydde ur palestinsk "säkerhetsanläggning".
Flykten motiverade männen med att myndigheterna inte försett dem med arbete och pengar, trots att de enligt överenskommelse inte längre attackerade Israel.
Ett försök att arrestera männen resulterade i en timmes lång eldstrid i centrum av Nablus i tisdags med flera skadade som följd.

En terrorist, Hani Al-Kabi ,från Tanzim (en annan Fatah gruppering) dödades av israeliska trupper på fredagen i Nablus. Trupperna skulle arrestera Kabi men han dödades i en eldstrid med soldaterna. Kabi var den som skulle leverera giftet till de två illegala palestinska arbetarna som arbetatde på en restaurang i Ramat Gan. Restaurangarbetarna arresterades för en månad sedan för att de planerade att förgifta matgästerna på restaurangen.


Demoniseringen av Israel: Ideologi med historiska rötter och väldefinierat mål
Ett läsvärt inlägg på Fred i Mellanösterns blogg. Läs här.
Citat av Daniel Krygier:
"AVHUMANISERINGEN av den judiska staten kombinerar antisemitiskt tankegods från 1900-talet med anti-judiskt tankegods vars rötter är äldre än kristendomen och kan spåras till det grekiska Alexandria för 2300 år sedan. Om man studerar judisk historia vilken kantats med deprimerande många övergrepp på judar, så märker man ett tydligt och genomgående mönster: varje massaker eller pogrom som judar utsattes för, föregicks av en omfattande anti-judisk demoniseringskampanj med syftet att avhumanisera och separera det judiska folket från resten av mänskligheten.
SYFTET med demoniseringen av det judiska folket genom historien, har alltid varit att etablera en psykologisk rationalitet och legitimitet för en fysisk likvidering av judar. Anti-judiska demagoger från Haman i antika Persien, den katolska kyrkan i Spanien och Polen, de ryska tsarernas propagandaapparat till Hitler och Goebbels i Nazityskland samt arabiska och muslimska despoter både i modern och antik tid, möjliggjorde alla och var direkt ansvariga för anti-judiska massakrer genom sitt hatfulla anti-judiska tankegods."

Inga kommentarer: