söndag 6 april 2008

Några nyhetsplock

Hamas hotar nu att döda den israeliska soldaten Gilad Schalit om Israel inte går med på deras krav. Schalit kidnappades i juni 2006 och ingen, vare sig från Röda Korset eller FN, har fått träffa honom sedan dess.Läs mera.

Nära ögat för israelisk minister
En israelisk minister som besökte den hårt utsatta staden Sderot och gränsen till Gaza i fredags blev beskjuten från Gaza. Minister Dichter klarade sig oskadd men en av hans medarbetare skadades. Läs mera här och här.
Senaste natt tvingade "Red Alert" raketvarning 120.000 människor i Ashkelon att söka skydd. Minister Dichter säger att den isreliska allmänheten uppför sig likgiltigt för den svåra situation som råder i områdena som gränsar till Gaza.

Läget i norra Israel är spänt
Det finns flera orsaker till detta.
- Israel är beredd på att Hizzbollah kommer att hämnas för att en av deras ledare dödades i Damaskus för några veckor sedan. Hämnden kommer att riktas mot Israel trots att ingen vet vem som stod bakom attacken.
- Idag startade en stor israelisk civilförsvarsmanöver där man bl.a. simulerar en missilattack mot civila mål i Israel, där även kemiska vapen skulle användas. Stora manövrar (trots att det gäller civilförsvar) skapar alltid oro på andra sidan gränsen.
- Rykten om att Syrien förbereder mobilisering av trupper hör också till bilden. Dessa rykten har redan visat sig vara falska. Läs mera i Haaretz och Jerusalem Post

Israel har den senaste veckan tagit bort 60 vägspärrar på västbanken.Eftersom säkerhetsstängslet ännu inte är färdig byggt ökar detta risken för terrorattacker i Jerusalem säger chefen för israeliska säkerhetstjänsten. Läs mera.

Inga kommentarer: